Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Visoki komisar ZN v Kijevu: »To ne sme postati nova normalnost«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 12. 2022 / 09:58
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2022 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Visoki komisar ZN v Kijevu: »To ne sme postati nova normalnost«
FOTO: Twitter

Visoki komisar ZN v Kijevu: »To ne sme postati nova normalnost«

V novem valu napadov na ukrajinsko infrastrukturo so ukrajinske sile sestrelile večino od 70 ruskih raket, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Alarm za zračni napad je sicer po vsej Ukrajini veljal skoraj tri ure. Rusko obrambno ministrstvo je medtem odgovornost za ponedeljkove napade pripisalo Ukrajini.

Med napadi se je v podzemno zaklonišče v Kijevu moral zateči tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Tűrk, ki se je med drugim sestal z ukrajinskimi aktivisti. »Naši ljudje nikoli ne obupajo,« je ob tem poudaril ukrajinski predsednik.

»To ne sme postati nova normalnost«

Tűrk, je ob srečanju z zagovorniki človekovih pravic v podzemnem zavetišču v Kijevu, medtem ko so na površju tulile sirene, ki so naznanjale raketni napad, povedal: »Neverjetno, da se to v Ukrajini dogaja skoraj vsak dan. To ne sme postati nova normalnost.«

 Tűrkov obisk v Ukrajini naj bi se zaključil v sredo. Poleg Kijeva bo obiskal tudi sosednja območja, prav tako Harkov in Izjum na vzhodu ter Užgorod na zahodu države. Srečal naj bi se z visokimi državnimi in lokalnimi vladnimi predstavniki, s predstavniki civilne družbe in skupin žrtev, vključno s sorodniki pogrešanih ali ujetih civilistov in vojnih ujetnikov.

Izpad elektrike, okvare daljinskega ogrevanja, motena oskrba z vodo

V včerajšnjih napadih sta bili v pristaniškem mestu Odesa po navedbah tamkajšnjih oblasti zadeta vsaj dva infrastrukturna objekta. Prišlo je do izpada električne energije, zaradi česar sta odpovedali tudi oskrba z vodo in daljinsko ogrevanje, je navedbe tujih agencija povzela STA.

Po uradnih podatkih je do izpadov in s tem povezanih okvar daljinskega ogrevanja in oskrbe z vodo prišlo tudi v industrijskem mestu Krivi Rog na jugovzhodu države. O eksplozijah, med katerimi jih je nekaj povzročila tudi ukrajinska protiraketna obramba, pa so poročali tudi iz osrednje in zahodne Ukrajine.

V regiji Zaporožje naj bi ruske rakete po navedbah guvernerja regije Oleksandra Staruhe ubile dve osebi in poškodovale več hiš. Navedbe o civilnih žrtvah prihajajo tudi iz območij pod nadzorom ruskih sil. Aleksej Kulemzin, župan mesta Doneck, ki ga obvladujejo separatisti, je sporočil, da je zaradi ukrajinskega obstreljevanja v mestu umrla ena oseba, še ena pa je ranjena, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Eksploziji na ruskih vojaških letališčih

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je bilo v eksplozijah na dveh vojaških letališčih v Rusiji ubitih in ranjenih več ljudi. Na letališču v regiji Rjazan je eksplodiral tovornjak s cisterno z gorivom, pri čemer so umrli trije ljudje, medtem ko je eksplozija na letališču v regiji Saratov ranila najmanj dva človeka. V Rusiji so za napad obtožili Ukrajino.

Kot so še navedli, je »režim v Kijevu poskušal z brezpilotnimi letali sovjetske izdelave« napasti letališči v regiji Rjazan in Saratov ter dodalo, da so bili pri tem ubiti trije vojaki.

Do podobnega napada naj bi prišlo tudi danes, saj je guverner ruske pokrajine Kursk Roman Starovojt sporočil, da je bil v napadih z brezpilotnimi letalniki zažgan rezervoar za gorivo na tamkajšnjem letališču.

Nalaganje
Nazaj na vrh