Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nebesa so Bog sam

Objava: 31. 10. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Revija, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2021 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nebesa so Bog sam
Ciril Sorč. FOTO: Grega Valant, Sportida.

Nebesa so Bog sam

Pogovor z upokojenim profesorjem dogmatike dr. Cirilom Sorčem o tem, kaj sploh lahko povemo o večnosti.

Živimo v času, ko zaradi virusa več kot običajno razmišljamo in govorimo o  smrti. Kakšen je krščanski pogled na smrt?

Ni dobro, da smrti že na začetku damo slabšalen prizvok. Smrt ni le tista, ki prekriža vse naše načrte in povozi vse, kar bi v življenju radi naredili. Mi vsi smo vedno določeni za življenje in ne za smrt in vstali Kristus je edino merilo, da naše življenje na tem svetu ni zadnja beseda. 

Smrt ne pomeni konca, ampak začetek, kajti ko umrjemo, se v resnici rodimo, vstopimo v novo življenje. S tega vidika nobena smrt ni nesmiselna ali neuporabna, kajti Jezus stopa v naše življenje kot tisti, ki nas prihaja ne le odrešit, ampak tudi povabit v neskončno srečo, kar pravzaprav pomenijo nebesa. 

Zato smemo trditi s Franklinom: »Umirajoč se bomo rodili!« In s sveto Terezijo Deteta Jezusa: »Ne umiram, v življenje vstopam.«

Kaj se sploh da povedati o nebesih, ki so zunaj prostora in časa?

Ljudje poskušamo s svojo domišljijo na različne načine opisati nebesa. Tudi v Svetem pismu so različni poudarki, ki jih svetopisemski pisatelji uporabljajo zato, da bi pokazali, da nebesa niso kraj, stvarnost, ki nas opredeljuje od zunaj, ampak so nebesa v resnici, če vse drugo spustimo, Bog sam. 

Biti v nebesih pomeni biti pri Bogu. 

To se ne bo začelo šele tedaj, ko se bomo ločili od tega življenja, ampak se začenja že tu, kadar smo povezani z vstalim Jezusom Kristusom, kajti Jezus ni podlegel smrti, ampak jo je premagal.

Nebesa nam ne bodo vsiljena. Človek je po svojem bistvu ustvarjen za nebesa, nikjer drugje se ne more v polnosti uresničiti, uveljaviti. Nismo si mi izmislili Boga, ampak se nam je Bog sam razodel in nas poklical po imenu, ni nas ustvaril po tekočem traku. Naše življenje naj bi bilo eno samo odzivanje temu klicu. Kot kristjani naj bi bili še posebej pozorni do mnogih darov, ki nam jih Bog daje. In prvi dar je seveda življenje.

Zapisano je, da bomo v nebesih Boga gledali iz oči v oči. Kaj to pomeni?

Iz oči v oči pomeni, da bo naš pogled veliko bolj izostren, kot so lahko naši pogledi ali naša predvidevanja na zemlji. Bog je neizmerna skrivnost, in ne uganka! 

Vse, kar zdaj slutimo in na neki način prejemamo v različnih dogodkih na zemlji, so vpogledi v nebeško stvarnost, ki je veliko bolj resnična. Tam bomo veseli izostritve, veseli, da Bog prihaja k nam v svoji drugačnosti in v svoji veličini. Ta nova spoznanja v nebesih bodo seveda ustvarjala tudi nove okoliščine za naše krščansko življenje.

Človek je po svojem bistvu ustvarjen za nebesa. FOTO: Pexels.

Ne bomo več spoznavali iz razdalje – tiste razdalje, ki nekaj pove, še več pa prikrije, ampak bomo v navzočnosti velike izmenjave, ki kroži v Troedinem Bogu. Vključeni bomo v življenje Svete Trojice in pri tem bomo obstali odprtih ust. Tu na zemlji prejemamo drobce spoznanj; lahko rečemo, da je neka stvar nebeška, a kaj to v resnici pomeni, ne vemo. Gledamo skozi majhne reže, tam pa bomo gledali Boga, kakršen je.

Bog nas je ustvaril zase, da bi njega prejemali in se z njim notranje srečevali in prav zato smo tako zelo radovedni, kakšna bo njegova podoba v nebesih in kakšno bo to srečanje z njim, ki nam ga ne bo mogel odvzeti nihče. A najprej je zelo pomembna njegova navzočnost prav v našem zemeljskem življenju. Če je ne dopustimo, si bomo sami začeli ustvarjati takšne »nebeške« resničnosti, ki odgovarjajo našim zamislim, ne pa Božjim.

Nekatere je strah, da jim bo v nebesih dolgčas. Bo tam dolgočasno, se ne bo nič dogajalo?

To so razlogi, da se nekateri niti ne trudijo, da bi tako hitro prišli na ta cilj, v nebesa. Lahko vam zagotovim, da v nebesih ne bo dolgega časa. Tam, kjer je Bog sam, ni dolgega časa, ampak je dinamika, stalno dogajanje, veselje, sproščeno duhovno življenje ... To je »polni čas«. 

Sami vemo, ob kakšnih priložnostih že na zemlji pride iz naših ust vzklik, da je nekaj nebeško in če bi to ne vem kolikokrat pomnožili, potem bi dobili približek nebes. A takega aparata za pomnožitev ne poznamo.

Dolgčas je tam, kjer je greh. V peklu je ena sama žalost, otrdelost, notranja zapuščenost. Milost pa je kraj neizmernega življenja, izvirnosti in dinamike.


Prebrali ste del članka, ki je bil v celoti objavljen v novi številki revije Božje okolje, 5/2021, reviji za duhovnost sredi življenja. Revijo lahko prelistate TUKAJ in spremljate tudi na Facebooku. Posamezen izvod stane 4,95 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. 

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh