Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedelja Slovencev po svetu

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 01. 07. 2009 / 05:43
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nedelja Slovencev po svetu

Ovrednotimo trud in prizadevanja vseh, ki ohranjajo slovensko kulturno in jezikovno tradicijo

V nedeljo, 5. julija 2009, bomo obhajali nedeljo Slovencev po svetu. Praznovanje organizira Rafaelova družba, ki po župnijah v Sloveniji vsako leto prireja spominski dan z namenom ozaveščati slovensko javnost o problematiki rojakov vseh generacij.

Pred več kot šestimi desetletji je domovino iz različnih razlogov zapustilo veliko število Slovencev. Nekateri so živeli v težkih begunskih razmerah in so za preživetje narodne skupnosti na tujem potrebovali veliko življenjske moči in energije. Danes kot razseljeni po svetu nadaljujejo z ohranjanjem svojih korenin. Njihovo zavedanje, da so Slovenci, je kljub temu, da živijo izven Slovenije, mnogokrat veliko večje od zavedanja Slovencev, ki živimo v domovini.

Praznovanje nedelje Slovencev po svetu želi ovrednotiti trud in prizadevanja organizacij in posameznikov, ki ohranjajo slovensko kulturno in jezikovno tradicijo. Po ocenah vladnih in nevladnih organizacij, ki pokrivajo in sledijo delu izseljenskih rojakov, izven meja Slovenije živi okrog pol milijona Slovenk in Slovencev.

Omenjene ustanove želijo s svojimi aktivnostmi pokazati dosežke in opravljeno delo na vseh področjih ter pokazati rojakom v matični domovini povezanost s kulturnim in etničnim izročilom.

Ob številnih pobudah in dogodkih Rafaelova družba tudi letos vabi na tradicionalno romanje treh Slovenij. Romanje bo v nedeljo, 5. julija 2009, in bo potekalo na Sv. Višarjah. Po kulturnem programu in predavanju bo ob 12.00 sv. maša, ki jo bo daroval koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Praznovanje nedelje Slovencev po svetu poteka vsako prvo nedeljo v juliju, zato je njen datum premakljiv.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh