Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedelja Svetega pisma in praznik spreobrnitve apostola Pavla

Objava: 21. 01. 2009 / 06:27
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nedelja Svetega pisma in praznik spreobrnitve apostola Pavla

Nedelja Svetega pisma v Cerkvi na Slovenskem

V Cerkvi na Slovenskem bomo v nedeljo, 25. januarja 2009, že dvajsetič zapored obhajali nedeljo Svetega pisma. Obhajamo jo zadnjo nedeljo v januarju, ki letos sovpada s praznikom spreobrnitve apostola Pavla in s sklepom molitvene osmine za edinost kristjanov.

Vsebinske poudarke in pripomočke za svetopisemsko nedeljo vsako leto pripravi Slovensko biblično gibanje (SBG), ki v Cerkvi na Slovenskem deluje od oktobra 1993. Glavni namen Gibanja je prizadevanje, da bi bil čim širši krog ljudi seznanjen z vsebino Svetega pisma in spodbujanje branja Knjige knjig. Verujočim želi pomagati, da bi Sveto pismo sprejemali kot Božjo besedo v izročilu Cerkve. Gibanje povezuje biblične skupine, spodbuja nastajanje novih skupin in jim pomaga pri delu, prireja tečaje, razstave, predavanja, spodbuja in oblikuje praznovanje nedelje Svetega pisma, poglablja skupinsko in osebno delo s Svetim pismom ter izdaja biblično revijo z naslovom Božja beseda danes.

Župnije so za svetopisemsko nedeljo prejele plakat. Slikovno predlogo zanj je pripravila dijakinja Gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. V letošnjem pastoralnem letu, ki je v Cerkvi na Slovenskem posvečeno mladim, je plakat uglašen na temo teka za nevenljivmi vencem, ki se navezuje na odlomek iz Prvega Pavlovega pisma kristjanom v Korintu (prim. 1 Kor 9,24–25). Tekmovanja na olimpijadah in tekme za svetovni ali kakšen drug pokal v stalnih časovnih intervalih pritegujejo pozornost in razvnemajo čustva množic. Neprestani »tek« za zagotavljanje eksistence nas lahko usmeri proč od teka za nevenljivim vencem, ki ga Jezus pripravlja tistim, ki bodo vztrajali do konca.


Dogodki, ki bodo zaznamovali svetopisemsko nedeljo, bodo:

Na Radiu Ognjišče bodo pred svetopisemsko nedeljo pripravili kviz o apostolu Pavlu. V prostorih Dijaškega doma v Vipavi pa bo v nedeljo, 25. januarja 2009, od 15.00 dalje potekalo škofijsko srečanje članov in voditeljev bibličnih skupin. Koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo predstavil 12. redno zasedanje Škofovske sinode, ki je v Rimu potekala oktobra 2008, nato pa bo spregovoril o apostolu Pavlu. Po predavanju bo delo v skupinah. Na zaključnem plenumu bo pogovor s škofom.


Dodatne informacije o letošnji svetopisemski nedelji dobite na sedežu Slovenskega bibličnega gibanja na Poljanski cesti 2 v Ljubljani, tel. 01/431–42–78 ali pri njegovi predsednici s. dr. Snežni Večko, tel. 02/252–44–72 in na http://sbg.rkc.si.

Praznik spreobrnitve apostola Pavla

V vesoljni Cerkvi od 28. junija 2008 do 29. junija 2009 obhajamo leto apostola Pavla. V spomin na 2.000-letnico njegovega rojstva je papež Benedikt XVI. leta 2007 napovedal Pavlovo leto, http://www.vatican.va/various/basiliche/san_paolo/index_en.html na predvečer svetih apostolov Petra in Pavla 2008 pa ga je tudi slovesno odprl.

Apostol Pavel je bil najprej poznan po tem, da je preganjal prve kristjane, po videnju pred Damaskom pa je iz preganjalca Kristusa postal apostol, o čemer poročajo štirje svetopisemski odlomki: Apostolska dela 9,1–19, Savel se spreobrne. Apostolska dela 22,1–21, Pavel pripoveduje, kako se je spreobrnil. Apostolska dela 26,6–16 Pavel pripoveduje, kako se je spreobrnil. in Pismo Galačanom 1,11–24. Kako je Pavel postal apostol. Po spreobrnjenju in daljši notranji in zunanji pripravi na osebno poslanstvo je evangelij ponesel poganskim ljudstvom po skorajda vsem tedaj znanem svetu. Znan je tudi po 14-ih pismih, Pisma, ki jih pripisujejo apostolu Pavlu, so: Pismo Rimljanom, Prvo pismo Korinčanom, Drugo pismo Korinčanom, Pismo Galačanom, Pismo Efežanom, Pismo Filipljanom, Pismo Kološanom, Prvo pismo Tesaloničanom, Drugo pismo Tesaloničanom, Prvo pismo Timoteju, Drugo pismo Timoteju, Pismo Filemonu in Pismo Hebrejcem. ki so namenjena različnim cerkvenim skupnostim in so sestavni del Svetega pisma Nove zaveze. Pavel je umrl mučeniške smrti v Rimu. V cerkvenem bogoslužnem koledarju poleg Pavlovega godovnega dneva (29. junija, ko obhajamo god prvakov apostolov Petra in Pavla) v bogoslužju obhajamo tudi spomin na njegovo spreobrnitev (25. januarja).

Pavlovo leto posebej slovesno praznujejo v deželah in krajih, ki jih je apostol zaznamoval s svojim življenjem in delovanjem: v deželah, ki jih je prehodil, in v krajih, v katerih je oznanjal Kristusa, v kraju, kjer se je rodil kot Jud (Tarz), in v kraju, kjer je kot kristjan umrl mučeniške smrti (Rim). Posebej se ga spominjajo v škofijah, ki nosijo njegovo ime, in v različnih ustanovah in družbah, ki ga imajo za vzornika in priprošnjika. Proslavlja ga tudi vesoljna Cerkev, saj je prav on – bolj kot kdor koli drug – jemal nase skrb za vse Cerkve (2 Kor 11,28).

Dogodki, ki bodo zaznamovali praznik spreobrnitve apostola Pavla, bodo:

Škofija Celje

V župnijski cerkvi sv. Pavla na Preboldu bo v nedeljo, 25. januarja 2009, ob 9.00 slovesna sv. maša, ki jo bo daroval celjski škof msgr. dr. Anton Stres.

Nadškofija Ljubljana

V ljubljanski nadškofiji so spreobrnitvi apostola Pavla posvečene župnijske cerkve v Mavčičah, Stari Oselici in na Vrhniki. Verniki lahko v naštetih cerkvah, pa tudi v tistih, ki so posvečene sv. Pavlu ali apostoloma sv. Petru in sv. Pavlu, v dneh ekumenske osmine, ki se zaključi na praznik spreobrnitve apostola Pavla, prejmejo popolni odpustek.

V župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika na Brezovici pri Ljubljani se bo v nedeljo, 25. januarja 2009, ob 12.00 začelo peš romanje do župnijske cerkve spreobrnitve sv. Pavla na Vrhniki, kjer bo ob 16.00 sv. maša, k jo bo daroval prelat Jožef Lap.

V župnijski cerkvi spreobrnitve sv. Pavla v Mavčičah bosta v nedeljo, 25. januarja 2009, ob 7.00 in 9.00 sv. maši. Potekalo bo tudi celodnevno češčenje, ki se bo zaključilo ob 16.00.

Nadškofija Maribor

V župnijski in stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru bo v nedeljo, 25. januarja 2009, ob 18.00 slovesna sv. maša, pri kateri bodo verniki lahko prejeli popolni odpustek.

Škofija Murska Sobota

V župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla na Hotizi v Lendavi, (ki je edina župnijska cerkev v tamkajšnji škofiji, ki je posvečena omenjenima apostoloma) bo v nedeljo, 25. januarja 2009, ob 14.30 molitvena ura, ob 15.00 pa slovesna sv. maša, ki jo bo daroval murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh