Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedonošenčki so se družili v Mostecu

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 06. 06. 2022 / 11:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nedonošenčki so se družili v Mostecu
Srečanja prezgodaj rojenih otrok v Mostecu potekajo od leta 1996 v organizaciji osebja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev in nekaj prostovoljcev. FOTO: Spletna stran nedonošenček.net

Nedonošenčki so se družili v Mostecu

Preko 500 nedonošenčkov s svojimi družinami in prijatelji se je v soboto, 4. junija, 2022 zbralo na že 25. tradicionalnem srečanju nedonošenčkov v Mostecu iz celotne Slovenije.

Srečanje je odlična priložnost za ohranjanje vezi med starši, ki so v najtežjih trenutkih skupaj preživljali čas na Enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev. Letošnje srečanje je bilo še posebej posebno, saj se je srečanje vrnilo po dveh letih premora zaradi ukrepov covida-19. Medicinske sestre iz Enote za intenzivno terapijo in nego novorojencev (EINT) so pripravile pester zabaven in glasbeni program.

Veliko zabave in dobre volje

Prisotne so zabavali glasbeniki, ki so se ob tej priložnosti odpovedali svojemu honorarju. Za zabavo in dobro voljo otrok so tako poskrbeli simpatični voditelj Domen Valič, glasbeniki Trkaj, Trio Eccentric in pevka Anja Lajovic Pustovrh. Potekal je tudi srečelov katerega izkupiček bo namenjen za nakup življenjsko pomembnih aparatur za nedonošenčke in bolne novorojenčke.

Nastopil je tudi Trkaj. FOTO: Spletna stran nedonošenček.net

 FOTO: Spletna stran nedonošenček.net

»Veseli smo, tako naše osebje kot nedonošenčki z družinami, da se lahko po 2 letih premora ponovno srečamo tu v Mostecu. Zares smo komaj čakali in se veselili tega dne. Ker se nismo videli 2 leti, je bilo to srečanje zares številno, veselo in čustveno,« je povedala Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med, specialistka pediatrije in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Na Enoti za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov Porodnišnice Ljubljana (Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike) vsako leto zdravijo več kot 600 novorojenčkov, od katerih je večina nedonošenčkov, petina od njih ob rojstvu tehta manj kot poldrugi kilogram. 

»Ponosni smo, da se po rezultatih dela in preprečevanju trajnih okvar pri njih lahko primerjamo s sodobneje opremljenimi centri tako v ZDA kot Veliki Britaniji in Nemčiji. Kljub težkim prvim dnem življenja ti drobižki zrasejo v velike korenjake, s katerimi se vsako leto radi srečamo v Mostecu,« je še dodala.

Izdelava ogrlic in zapestnic. FOTO: Spletna stran nedonošenček.net

»Za dlan velike otroke«

V Porodnišnici Ljubljana v Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov skrbijo za »za dlan velike otroke« - najmanjše in najbolj ogrožene prezgodaj rojene otroke v Sloveniji. Starši tako več mesecev preživijo na oddelku in delijo veliko strahov, negotovosti, sreče ter so med seboj stkali prav posebne vezi.

Da bi ohranili te vezi so ustanovili Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom (www.nedonosencek.net). Poglavitna naloga društva je osveščanje javnosti o problematiki nedonošenčkov in povezovanje staršev nedonošenčkov. Člani društva pa skrbijo tudi za zbiranje denarnih sredstev za nakup sodobne opreme oddelka.


 


Kupi v trgovini

Še vedno se ljubiva
Medosebni odnosi
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh