Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedovoljeno škofovsko posvečenje na Kitajskem očitno preloženo

Objava: 10. 06. 2011 / 07:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nedovoljeno škofovsko posvečenje na Kitajskem očitno preloženo

Opazovalci v preložitvi vidijo pozitivno znamenje tako za Kitajsko kot tudi za Vatikan.

Na Kitajskem so očitno preložili napovedano škofovsko posvečenje, ki naj bi bilo izpeljano brez privolitve Vatikana. Kot je poročala azijska katoliška agencija Ucanews, so škofovskega kandidata Josepha Shen Guo'ana o preložitvi obvestili, niso pa mu sporočili razlogov za odpoved in morebitnega novega termina za posvečenje.

Govorice o preložitvi posvečenja, ki je bilo predvideno 9. junija, so se v cerkvenih krogih pričele širiti že minuli konec tedna. Petdesetletnega škofovskega kandidata naj bi pripadniki vladi naklonjenega Domoljubnega združenja posvetili v osrednji kitajski provinci Hebei. Častni predsednik omenjenega združenja, Liu Bainian, naj bi po navedbah agencij pred tem izrazil upanje, da se 'Vatikan ne bo vmešaval v dejavnost samoizbranih in posvečenih škofov'. Tajnik vatikanske kongregacije za misijone, nadškof Savio Hon Tai-Fai, je na to odvrnil, da sta papež in katoliška Cerkev na Kitajskem zaradi trenutnega dogajanja precej zaskrbljena. Verniki škofije Hankou in tudi sam škofovski kandidat so vlado in Domoljubno združenje prosili, naj se posvečenju odpove.

Izjave pripadnikov papežu zveste podzemne Cerkve izražajo olajšanje zaradi preložitve škofovskega posvečenja. Sprva je bilo namreč rečeno, da bodo tudi papežu zvesti duhovniki in škofje prisiljeni prisostvovati slovesnosti ob posvečenju.

Škofovski kandidat Joseph Shen Guo'an je duhovniško posvečenje prejel leta 1988 in je bil do sedaj dejaven v župniji. Je podpredsednik Domoljubnega združenja v Hebeiu, od leta 2008 pa velja za najverjetnejšega škofovskega kandidata. Škofovski sedež v Wuhanu je prazen že od leta 2007, ko je umrl škof Bernardine Dong Guangqing. Škof Dong je bil leta 1958 eden izmed prvih dveh škofov, ki je škofovsko posvečenje prejel brez papeževe privolitve. Šele leta 1984 je papež Janez Pavel II. frančiškanskega patra priznal za škofa.

Okoli trinajst milijonov prebivalcev Ljudske republike Kitajske je katoličanov. Razdeljeni so na dve skupini. Poleg režimu naklonjenega in z državne strani dovoljenega Domoljubnega združenja na Kitajskem deluje tudi papežu zvesta podzemna Cerkev. 'Domoljubni kristjani' so leta 1957 dobili državno dovoljenje za dejavno oznanjanje svoje vere, pripadniki podzemne Cerkve pa so nenehno deležni sankcij s strani države.

V praksi se je ostra meja med obema skupinama v preteklih letih že skoraj izbrisala. Z nekaj izjemami je večino škofovskih kandidatov Domoljubnega združenja potrdil tudi Vatikan. Nove smernice iz Pekinga opazovalci ocenjujejo kot resno grožnjo vsemu, kar je bilo doslej doseženega.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh