Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji anglikanci obhajajo jubilej z romanjem v Rim

Objava: 13. 01. 2012 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nekdanji anglikanci obhajajo jubilej z romanjem v Rim

Papeževa apostolska konstitucja ‘Anglicanorum coetibus’ iz leta 2009 nekdanjim anglikancem omogoča, da v katoliški Cerkvi ohranjajo del svojih dosedanjih izročil in obredov.

Britanski anglikanci, ki so prestopili v katoliško vero, bodo na prvo obletnico ustanovitve osebnega ordinariata poromali k papežu Benediktu XVI. Kot je zapisano v sporočilu na spletni strani ordinariata ‘Our Lady of Walsingham’, http://www.ordinariate.org.uk/, se bodo skupaj s svojim poglavarjem Keithom Newtonom 22. februarja letos udeležili splošne avdiencev Vatikanu. Pred tem bodo v nedeljo, 15. januarja, v nekdanji londonski anglikanski cerkvi obhajali slovesno bogoslužje.

Papež Benedikt XVI. je novembra 2009 ustvaril možnost za anglikanske kristjane, da ob ohranitvi dela svojih izročil prestopijo v katoliško Cerkev. V ta namen je ustanovil posebno cerkveno strukturo, tako imenovane osebne ordinariate, ki jim trenutno pripada že okoli dva tisoč tristo vernikov, devetsto v Angliji in Walesu ter tisoč štiristo v Združenih državah Amerike.

Kot prvi osebni ordinariat je bil v Angliji ustanovljen ‘Our Lady of Walsingham’, ki ga vodi nekdanji anglikanski škof Newton. Newton je 1. januarja lani prestopil v katoliško Cerkev in 15. januarja prejel katoliško duhovniško posvečenje.

Na spletni strani ordinariata je Newton prisrčno dobrodošlico izrazil tudi svojemu ameriškemu stanovskemu kolegu Jeffreyu Neilu Steensonu. 1. januarja letos je Vatikan prvi osebni ordinariat za anglikance (v ZDA pripadnike episkopalne Cerkve), ki želijo prestopiti v katoliško Cerkev, ustanovil tudi v Združenih državah Amerike. Za vodjo omenjenega ordinariata je bil imenovan Steenson, ugledni profesor za starocerkveno zgodovino z univerze v Houstonu. Steenson je leta 2007 prestopil iz anglikanske v katoliško Cerkev. Osebni ordinariat v Ameriki so poimenovali ‘Prestol sv. Petra’, sedež pa ima v teksaškem Houstonu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh