Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji brezdomec oblikoval vatikanske božične znamke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 10. 2021 / 10:55
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2021 / 11:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekdanji brezdomec oblikoval vatikanske božične znamke
Vatikanske božične znamke so magnet za zbiratelje FOTO: Twitter

Nekdanji brezdomec oblikoval vatikanske božične znamke

Vatikanske božične znamke, ki so med navdušenimi filatelisti običajno težko pričakovane, letos prinašajo prav posebno zgodbo.

Oblikoval jih je umetnik, ki je še pred letom dni kot brezdomec živel na ulicah Rima. 42-letni Adam Piekarski je šest let preživel in prespal na ulicah italijanske prestolnice, dokler duhovnik ni odkril njegovega izjemnega umetniškega daru, poroča avstrijski Kathpress. Tudi Sveta družina in Sveti trije kralji, upodobljeni na letošnjih vatikanskih božičnih znamkah, imajo na svojih obličjih poteze brezdomcev.

Tudi Sveta družina in Sveti trije kralji, upodobljeni na letošnjih vatikanskih božičnih znamkah, imajo na svojih obličjih poteze brezdomcev FOTO: Twitter

Piekarskega je opazil redemptorist p. Leszek Py, ki deluje v Rimu, ko je brezdomca videl risati po rimskih ulicah. Povabil ga je, da bi naslikal podobo za kapelo njegovega samostana. Ko se je izkazalo, da Poljak ustvarja prave umetnine, mu je papežev »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski v letošnjem aprilu ponudil atelje na podstrešju zgodovinske palače Migliori, ki stoji nasproti Trga sv. Petra.

Adam Piekarski je šest let kot brezdomec preživel na ulicah Rima FOTO: Twitter

Tik pred začetkom poletja je Piekarski prejel papeževo naročilo, naj ustvari slike za znamenite vatikanske božične znamke, ki jih izdaja vatikanska pošta. Kot je v pogovoru za medije pojasnil nekdanji brezdomec, ga je to naročilo izredno presenetilo. Potem ko je bil več mesecev dobesedno »na tleh«, mu zdaj delo pomaga, da se odvaja tudi od alkoholne odvisnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh