Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji minister Šabeder: Naredili smo vse, kar je bilo mogoče

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 11. 2021 / 19:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2021 / 19:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekdanji minister Šabeder: Naredili smo vse, kar je bilo mogoče
Nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. FOTO: Anže Malovrh/STA

Nekdanji minister Šabeder: Naredili smo vse, kar je bilo mogoče

Parlamentarna preiskovalna komisija o zagotavljanju zaščitne opreme je danes zaslišala nekdanjega ministra za zdravja Aleša Šabedra, ki je moral pojasnjevati vladno ukrepanje pred prvo razglasitvijo epidemije v Sloveniji lani marca.

Po oceni Šabedra je ministrstvo za zdravje glede na takratne okoliščine in informacije o novem koronavirusu naredilo vse, kar je bilo mogoče.

Situacija se je spreminjala iz ure v uro

Kot je izpostavil Šabeder, se je situacija spreminjala ne samo iz dneva v dan, temveč iz ure v uro, poroča STA. »V prvih tednih ni bilo veliko znanega glede novega koronavirusa oziroma bolezni. Stroka je sicer imela informacije, vendar so bile velikokrat nasprotujoče. Ni bilo jasno, kako kužna je, kako se prenaša, kakšna je smrtnost.« Po njegovih besedah je bilo nejasno, kakšen nivo zaščitne opreme je potreben za obravnavo covidnih bolnikov.

Ni bilo zakonske podlage za nabavo sredstev

Šabeder je spomnil, da so za zaloge zaščitne opreme takrat skrbeli zdravstveni izvajalci sami, zavod za blagovne rezerve, pa je bil v domeni ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ministrstvo za zdravje ni imelo zakonske podlage za nabavo opreme niti sredstev, je dodal. Opozoril je, da na začetku v bolnišnicah niso vedeli, koliko opreme bodo potrebovali in so same iskale možnosti za dobavo dodatne opreme, vire so iskali tudi na ministrstvu. Ker so dobavitelji želeli plačilo vnaprej, bilo pa je tudi veliko prevar, so morali biti pri tem posebej pozorni. »Mislim, da smo naredili vse, kar je bilo možno tisti trenutek narediti.«

Obdobje parlamentarne preiskave, ki jo je sklicala koalicija, sega do 1. februarja 2020, ko je vlado še vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec, zdravstveni minister pa je bil Aleš Šabeder.

O nošenju zaščitnih mask

Predsednica komisije Suzana Lep Šimenko (SDS) je Šabedra vprašala, zakaj takrat niso priporočili nošnje zaščitnih mask. Ta je odgovoril, da se vseh priporočil natančno ne spomni, je pa zatrdil, da so bile priporočene zdravstvenim delavcem pri obravnavi bolnikov.

Primopredaja korektna

Šabeder je še pripomnil, da primopredaja njegovemu nasledniku Tomažu Gantarju »bolj korektna ne bi mogla biti«. Isti večer, ko je nastopila nova vlada, to je bilo 13. marca, mu je predal ključne zadeve, ki jih je bilo treba sprejeti še tisti večer, pripravljeni so bili vsi delovni dostopi, naslednji dan pa sta opravila še bolj natančno predajo poslov, navaja STA.


Nalaganje
Nazaj na vrh