Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji pariški nadškof bo tožil zaradi obrekovanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 12. 2021 / 19:45
Oznake: Cerkev, Odnosi, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 19:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekdanji pariški nadškof bo tožil zaradi obrekovanja
Nekdanji pariški nadškof Michel Aupetit FOTO: Vatican Media

Nekdanji pariški nadškof bo tožil zaradi obrekovanja

Nekdanji pariški nadškof Michel Aupetit, ki je pred dnevi odstopil z vodilnega položaja v nadškofiji francoske prestolnice, bo revijo »Paris Match« tožil zaradi obrekovanja.

Nadškof Aupetit je po navedbah spletnega portala Vatican News tožbo napovedal v pogovoru za francoski časnik Le Parisien. Omenjena revija je objavila fotografije paparacov, na katerih je Aupetit z belgijsko teologinjo, ki so jo v prispevku označili za nadškofovo »zaupno prijateljico«.

Po navedbah avstrijskega Kathpressa gre za Laetitio Calmeyn, na omenjenih fotografijah pa je videti par med sprehodom in v trenutku, ko skupaj zapuščata gostinski lokal. Paris Match je ob tem zapisal: »Brez odpuščanja za pariškega nadškofa. Papežu je lagal«. Aupetit je prek svojega odvetnika odločno zavrnil očitke in pripombe revije označil kot neprimerne.

Nadškof Aupetit vse očitke zavrača in zatrjuje, da je žrtev spletk.

Nadškof je v pogovoru za medije pojasnil, da je »žrtev spletk«: nekatera omrežja so očitno njegov molk glede omenjene objave razumela kot priznanje krivde, česar pa sam ne more sprejeti. Papež Frančišek je odstop 70-letnega Aupetita z vodilnega položaja v začetku letošnjega decembra sprejel v nekaj dneh.

Francoska revija Le Point je poročala o razprtijah v pariški nadškofiji ter o odstopih dveh generalnih vikarjev, ki naj bi se zgodila v zelo kratkem času. Aupetit naj bi svoje odločitve udejanjal na »brutalen način«. Poleg tega so v reviji poročali o nadškofovem domnevnem ljubezenskem razmerju iz časov, ko je bil sam generalni vikar pariške nadškofije, vendar ne z omenjeno belgijsko teologinjo.

Nekdanji pariški nadškof spoštuje papeževo odločitev, vendar je »prestajal najhujše viharje«.

Takrat je šlo, kot je pojasnil Aupetit, za osebo, »ki se, kot se pogosto zgodi, naveže na duhovnika ali zdravnika, da bi pregnala svojo osamljenost«. Ženska mu je »vsak dan pisala prek elektronske pošte« in nekajkrat ji je tudi odgovoril. Ker so jo mučile bolečine v križu, ji je ponudil strokovno masažo, saj je pred vstopom v duhovniški stan študiral medicino. Nikoli pa z njo ni imel neprimernega razmerja, je zatrdil Aupetit.

Zato vse očitke francoskih tabloidov odločno zavrača. V pogovoru za Le Parisien je namignil, da je »prestajal najhujše viharje«, vendar spoštuje papeževo odločitev. Sveti oče je v pogovoru s časnikarji pojasnil, da je Aupetitov odstop sprejel, ker je nadškof zaradi vseh negativnih poročanj izgubil avtoriteto, ki jo na vodilnem položaju nujno potrebuje.

Tudi belgijska teologinja kritična do medijev

Tudi Laetitia Calmeyn je odločno zavrnila kakršno koli »romantično« ali celo spolno povezavo z nadškofom Aupetitom: »Prijatelja sva. Če bi bila moški, narava najinega prijateljstva nikoli ne bi bila sporna. Tudi 46-letna teologinja je napovedala, da se bo na obrekovanje revije Paris Match odzvala s pravnimi sredstvi: »Preprečiti moramo, da se kaj podobnega kdaj koli ponovi.« Škandal po njenih besedah »gotovo ni v njenem prijateljstvu z nadškofom, temveč v negativnosti, ki ga temu prijateljstvu pripisujejo«. Zdi se ji nesprejemljivo, da je prijateljski odnos med moškim in žensko v Cerkvi v očeh sveta tako nepredstavljiv.

Nalaganje
Nazaj na vrh