Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariški nadškof Aupetit papežu ponudil odstop

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 12. 2021 / 21:31
Oznake: Cerkev, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 21:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariški nadškof Aupetit papežu ponudil odstop
Zdaj že nekdanji pariški nadškof Michel Aupetit FOTO: Vatican Media

Pariški nadškof Aupetit papežu ponudil odstop

Nadškofija v francoski prestolnici preživlja viharno obdobje: pariški nadškof Michel Aupetit je minuli konec tedna papežu Frančišku ponudil svoj odstop, ki ga je sveti oče danes tudi sprejel.

Krizo v vrhu pariške nadškofije okoli notredamske stolnice je po navedbah spletnega portala Vatican News sprožil prispevek v reviji Le Point, ki ni poročal le tamkajšnjih o razprtijah, ki so v kratkem času privedle do odstopa dveh generalnih vikarjev. Tema prispevka je bil tudi »dvoumen odnos« nadškofa Aupetita do neke ženske leta 2012, ko je bil še sam generalni vikar pariške nadškofije.

Za začasnega upravitelja v Parizu je papež določil nekdanjega nadškofa v Marseilleju, 78-letnega Georgesa Pontiera.

Nadškof Aupetit je vse očitke odločno zavrnil, vendar je svojo usodo položil v roke papeža Frančiška, ki je 70-letnega nadškofa, nekdanjega zdravnika, za vodenje pariške nadškofije izbral leta 2018. Kot je pojasnil, se želi »izogniti razprtijam, če sem sam vir določenih nesporazumov«.

Za začasnega upravitelja v Parizu je papež določil nekdanjega nadškofa v Marseilleju, 78-letnega Georgesa Pontiera.

»Hvaležen, da sem lahko služil tej škofiji«

Nadškof Aupetit je v izjavi za javnost izrazil svojo hvaležnost, »da sem lahko služil tej škofiji«, in poudaril, da še naprej zaupa v Jezusa: »Še vedno sem pripravljen, da Mu sledim na Njegovi poti.« Seveda so ga »napadi« na njegov položaj »precej razburili«, toda zdaj je pomirjen s seboj in moli za vse, »ki so mi kdaj želeli kaj hudega«. Vse tiste, ki jih je morda kdaj prizadel, iskreno prosi odpuščanja.

Aupetit je bil od leta 2006 generalni vikar in od leta 2013 pomožni škof v Parizu. Papež Frančišek ga je leta 2014 imenoval za škofa v Nanterru zahodno od Pariza, leta 2018 pa je sledilo presenetljivo imenovanje na položaj pariškega nadškofa.

Pariška nadškofija sodi med najuglednejše škofije v vesoljni Katoliški cerkvi.

Pariška nadškofija sodi med najuglednejše škofije v vesoljni Katoliški cerkvi. Francoska prestolnica, kjer danes živi okoli 12,5 milijonov ljudi, je bila leta 1966 v cerkvenem smislu na novo razdeljena: pod okriljem pariške cerkvene pokrajine je nastalo pet škofij. Na območju pariške nadškofije danes živi okoli 2,2 milijona ljudi, od tega je 1,35 milijona krščenih v Katoliški cerkvi.



Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh