Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji tajnik Benedikta XVI. zapušča Vatikan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 06. 2023 / 12:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2023 / 14:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekdanji tajnik Benedikta XVI. zapušča Vatikan
Nemški nadškof Georg Gänswein, nekdanji osebni tajnik Benedikta XVI. FOTO: arhiv Družine

Nekdanji tajnik Benedikta XVI. zapušča Vatikan

Kakšna bo prihodnost nemškega nadškofa Georga Gänsweina, nekdanjega osebnega tajnika Benedikta XVI., so po smrti upokojenega papeža ugibali mediji po vsem svetu.

Ali bo ostal v Vatikanu? Se bo vrnil v rodno Nemčijo? Skoraj pol leta po Benediktovi smrti so iz Vatikana naposled sporočili odločitev papeža Frančiška: 66-letni nadškof Georg Gänswein nima več nalog v Vatikanu. Funkcija prefekta papeške hiše, ki jo je uradno opravljal od decembra 2012, se mu je iztekla 28. februarja letos in papež je nadškofu Gänsweinu med zasebno avdienco 19. maja naročil, naj se s 1. julijem začasno vrne v svojo domačo škofijo. Ker dolgoletni osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI., ki je umrl na prelomu leta, ostaja duhovnik freiburške nadškofije, bo ta škofija na jugozahodu Nemčije še naprej pristojna za njegovo oskrbo, poroča avstrijski Katpress.

Že v začetku junija je nemški časnik Die Welt ob sklicevanju na »več visokih cerkvenih virov« poročal, da je papež Frančišek Gänsweinu naročil, naj se do 1. julija brez posebnih zadolžitev vrne v freiburško nadškofijo, vendar Vatikan sprva ni podal uradnega sporočila.

Nadškof Gänswein z Benediktom XVI. FOTO: arhiv Družine

Nadškof Gänswein je v zadnjih tednih na več srečanjih v nemško govorečih državah predstavil svojo knjigo spominov z naslovom »Nič drugega kot resnica«. Sredi maja je recimo v Wiesbadnu odgovarjal na vprašanja o svoji poklicni prihodnosti: »Nisem tisti, ki odloča. Jaz sem tisti, o katerem se odloča,« sam pa papežu daje le predloge.

Nadškof Gänswein je bil dolgo let osebni tajnik Benedikta XVI., zanj je delal že v obdobju, ko ta še ni bil imenovan za papeža.

Nadškof Gänswein prihaja iz nemške pokrajine Schwarzwald, mašniško posvečenje je prejel leta 1984 v Freiburgu. Na univerzi Ludwiga Maximiliana v Münchnu je doktoriral iz kanonskega prava. Dolgo let je bil osebni tajnik Benedikta XVI., zanj je delal že v obdobju, ko ta še ni bil imenovan za papeža. Od leta 2013 je kot prefekt Papeške hiše služil tudi papežu Frančišku. Leta 2020 je Frančišek Gänsweinu odobril dopust s tega položaja, da se je lahko v celoti posvetil upokojenemu voditelju Katoliške cerkve.

Nadškof Gänswein je v knjigi »Nič drugega kot resnica« zapisal, da je bil takrat zaradi te odločitve »osupel in brez besed«. Knjiga se je znašla na naslovnicah številnih mednarodnih medijev in je postala predmet mnogih razprav, saj je bila v italijanščini objavljena kmalu po rekviemu za Benedikta XVI., med drugim pa vsebuje podrobnosti o nekaterih vsebinskih razhajanjih med sedanjim in nekdanjim papežem.

Nalaganje
Nazaj na vrh