Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po smrti Benedikta XVI.: kaj bo z nadškofom Gänsweinom?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 01. 2023 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po smrti Benedikta XVI.: kaj bo z nadškofom Gänsweinom?
Nemški nadškof Georg Gänswein, nekdanji osebni tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI. FOTO: Vatican Media

Po smrti Benedikta XVI.: kaj bo z nadškofom Gänsweinom?

Nadškof Georg Gänswein je bil od leta 2002 osebni tajnik kardinala Josepha Ratzingerja in pozneje papeža Benedikta XVI. Po smrti zaslužnega papeža ima ugledni cerkveni dostojanstvenik iz Nemčije različne možnosti za prihodnost.

Nadškof Georg Gänswein se je minuli ponedeljek v baziliki svetega Petra v Vatikanu še zadnjič vživel v svojo nekdanjo vlogo: ob telesu pokojnega Benedikta XVI. je spregovoril častnim gostom, ki so prišli iz dolge vrste romarjev, da bi se poklonili nekdanjemu papežu. Po navedbah avstrijskega Kathpressa so tistega jutra v baziliko prišli italijanski predsednik Sergio Mattarella, predsednica tamkajšnje vlade Giorgia Meloni, nato pa še številni bolj ali manj znani obrazi iz Italije in Vatikana. Mnogi so nadškofu Gänsweinu izrekli sožalje, z nekaterimi je izmenjal nekaj več besed.

Po izvolitvi papeža Frančiška je nadškof Gänswein skoraj sedem let »služil dvema papežema«.

Kot prefekt papeške hiše je bil Georg Gänswein nekakšen vodja vatikanskega protokola. K papežu je pospremil državniške goste, kot sta predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel. Benedikt XVI. mu je tik pred svojim odstopom s papeškega položaja zaupal pomembno službo prefekta in ga povišal v nadškofa, v zavedanju, da sam kmalu ne bo več papež.

Po izvolitvi papeža Frančiška je nadškof Gänswein skoraj sedem let »služil dvema papežema«. Z upokojenim papežem je živel v majhnem samostanu Mater Ecclesiae v Vatikanskih vrtovih, urejal njegovo pošto in organiziral številne obiske. Še naprej je bil tudi prefekt papeške hiše in tako pristojen za državniške obiske ter »mali papeški dvor«.

Od leta 2020 na »dopustu«

Odnosi med Gänsweinom in papežem iz Argenitne so bili mestoma malce napeti. Nekoč ga je Frančišek na hitro odslovil s pomembnega srečanja in odtlej je bilo jasno, da je prišlo do določenih trenj. Do pravega preloma je prišlo, ko ga je papež Frančišek februarja 2020 uradno umaknil s položaja prefekta in mu odobril »dopust«, da bi se lahko v celoti posvetil zaslužnemu papežu, čigar zdravje se je takrat že postopoma slabšalo.

Nadškof Gänswein je v papeškem letopisu še danes naveden kot prefekt papeškega gospodinjstva - brez omembe »začasnega umika«, zato vrnitev k dejavni vlogi prefekta nikakor ni izključena.

Pred tem je prišlo do spora zaradi knjige konservativno usmerjenega kardinala Roberta Saraha, v kateri cerkveni dostojanstvenik odločno zagovarja celibat. Pojavile so se celo govorice, da je bil Benedikt XVI. sourednik knjige, kar naj ne bi bilo po volji Frančišku. Kakšna je bila pri vsem tem vloga nadškofa Gänsweina, še danes ni povsem razjasnjeno.

Gotovo pa je, da se od januarja 2020 ni več pojavljal kot hišni prefekt v Vatikanu. Njegov »dopust« sicer nikoli ni bil uradno potrjen. Še danes je nadškof Gänswein v papeškem letopisu naveden kot prefekt papeškega gospodinjstva - brez omembe »začasnega umika«, zato vrnitev k dejavni vlogi prefekta nikakor ni izključena.

Ali ima papež Frančišek v prihodnosti v mislih kakšno drugo delovno mesto za nemškega nadškofa? FOTO: Vatican Media

Premlad za upokojitev

66-letni Georg Gänswein je namreč vsekakor premlad za upokojitev z nadškofovskega položaja, ki je običajno na vrsti šele pri 75 letih. Vatikanisti že dlje časa ugibajo, ali ima papež Frančišek, ki je zdaj njegov edini delodajalec, v prihodnosti zanj v mislih še kakšno drugo delovno mesto.

Ena od možnih različic bi bila imenovanje Gänsweina za škofa na Bavarskem.

V primeru Gänsweina je lahko v pomoč tudi dejstvo, da se Vatikan rad sklicuje na zgodovinske zglede. Glede na politične razmere v Cerkvi si je težko predstavljati, da bi ga Frančišek povišal na pomembno škofovsko mesto v domovini - tako kot je to storil Benedikt XVI. z osebnim tajnikom svojega predhodnika, ko je junija 2005 Stanisława Dziwisza imenoval za krakovskega nadškofa.

Ena od možnih različic bi bila imenovanje Gänsweina za škofa na Bavarskem. Za razliko od drugih nemških dežel lahko namreč papež v veliki meri sam odloča o tem, koga bo imenoval za škofa v bavarskih škofijah.

Rektor romarskega središča ali profesor kanonskega prava?

Stopničko nižje bi bilo imenovanje za vodjo večjega romarskega središča, ki jih je v Nemčiji kar nekaj, ne le na Bavarskem. Gänswein bi tako sledil stopinjam dveh papeških osebnih tajnikov v zadnjih desetletjih: Loris Capovilla, zvesti pomočnik Janeza XXIII., je bil najprej imenovan za nadškofa v Chietiju, pozneje pa za papeškega delegata v velikem italijanskem marijanskem romarskem središču Loreto, in je tam ostal do leta 1988, ko je to mesto prevzel nekdanji papežev osebni tajnik Pasquale Macchi, ki je služil tudi Pavlu VI.

Nadškof Gänswein si je na položaju prefekta papeške hiše nabral veliko izkušenj na diplomatskem prizorišču.

Prav tako bi bilo mogoče Gänsweina kot apostolskega nuncija poslati na »primeren« položaj - po možnosti v Evropi ali na ameriški celini. Poliglot in cerkveni pravnik si je v času, ko je bil prefekt papeške hiše, nabral veliko izkušenj na diplomatskem prizorišču.

Druga možnost je predavanje kanonskega prava na eni od papeških univerz v Rimu. Mimogrede: nadškof Gänswein je še vedno duhovnik nemške nadškofije Freiburg, kjer je mašniško posvečenje prejel leta 1984.

»Don Giorgio«: človek, ki je stal ob strani Benediktu XVI.

Ko se je Benediktovo zdravje poslabšalo, je nadškof Gänswein ravno preživljal božične praznike v Nemčiji. »Don Giorgio«, kot ga poznajo v Vatikanu, je praznične dni izkoristil za obisk družine in prijateljev v domovini, vendar je ob prvih vesteh o »ugašanju« zaslužnega papeža nemudoma odhitel nazaj v Rim.

Benediktu XVI. je stal ob strani skoraj 20 let. Ko je šlo zaslužnemu papežu še bolje, je vsako jutro maševal v hišni kapeli samostana, v zadnjih dneh pa je ležal v svoji spalnici v prvem nadstropju hiše. Kljub šibkemu zdravju je vsak dan obhajal bogoslužje. Še dan pred smrtjo je v javnost prišla vest, da se je Benedikt XVI. udeležil svete maše.

Nalaganje
Nazaj na vrh