Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Benedikta XVI. se je v ponedeljek poslovilo že 65.000 ljudi, tudi Slovenci

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 01. 2023 / 11:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od Benedikta XVI. se je v ponedeljek poslovilo že 65.000 ljudi, tudi Slovenci
Med prvimi, ko je bila bazilika še zaprta za javnost, se je od Benedikta XVI. poslovil nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu in dolgoletni direktor vatikanske knjižnice Ivan Rebernik. FOTO: Ivan Rebernik

Od Benedikta XVI. se je v ponedeljek poslovilo že 65.000 ljudi, tudi Slovenci

Pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. so danes iz kapele samostana Matere Cerkve v Vatikanu, kjer je živel zadnja leta in kjer so se od njega že poslovili nekateri cerkveni dostojanstveniki, premestili v baziliko sv. Petra, kjer se lahko od njega poslovijo tudi verniki.


Še preden se je danes nebo nad Vatikanom zjasnilo, se je na robu Trga sv. Petra že od 5.30 zjutraj vila dolga vrsta stotin vernikov, ki so se prišli poklonit pokojnemu svetemu očetu Benediktu XVI., ki je zadnji dan minulega leta ob 9.34, v starosti 95 let, umrl mirno, kot so povedali tisti, ki so ga spremljali v njegovih poslednjih zemeljskih dneh. Verniki se bodo lahko od Benedikta XVI. poslovili vse do srede zvečer, vsak dan do 19. ure, pogrebno slovesnost na Trgu sv. Petra pa bo v četrtek, 5. januarja, ob 9.30 vodil sveti oče Frančišek, ki bo prvi pokopal svojega predhodnika. Po ocenah naj bi se zaslužnemu papežu poklonilo več deset tisoč ljudi, že prvi dan se jih je več kot 60.000.


Med prvimi tudi Ivan Rebernik

Danes je bil na čelu kolone, ki je že zjutraj na Trgu sv. Petra čakala na slovo od Benedikta XVI., duhovnik s Filipinov Alfredo Elnar, ki je za BBC povedal, da je študiral in občudoval teološke spise pokojnega papeža. O tem, kako hvaležna je za vse, kar je storil sveti oče, je za isti medij spregovorila hrvaška redovnica s. Marijana Patričević, ameriški duhovnik Richard Kunst pa je dejal, da bo, ko bo šel mimo papeževega trupla, molil zanj in za čudež, da bi pomagal njegovemu prijatelju v ZDA, ki umira za rakom. Med prvimi, ki so vstopili v baziliko, so bili tudi indijski teologi, ki so pri vratih cerkve čakali že od zore. Malo preden so se vrata bazilike odprla za javnost, sta se v tišini od Benedikta XVI. poslovila italijanska premierka in predsednik Giorgia Meloni in Sergio Mattarella, med prvimi pa tudi nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu in dolgoletni direktor vatikanske knjižnice Ivan Rebernik.

Verniki se bodo lahko od zaslužnega papeža Benedikta XVI. poslovili do srede zvečer. FOTO: Vatican Media

Aleš Primc: Ganljivo!

Zaslužnemu papežu se je prišel priklonit tudi sovoditelj Koalicije Za otroke gre! Aleš Primc, ki je na družbenem omrežju zapisal: »Večkilometrska vrsta ljudi iz vsega sveta se v spoštljivem miru vije po Trgu sv. Petra. Prihajajo novi in novi … Ganljivo.« Benediktove posmrtne ostanke so danes zjutraj na polurni zasebni slovesnosti, ki jo je vodil kardinal Mauro Gambetti, prenesli iz kapele samostana Matere Cerkve v baziliko sv. Petra, ki je bila za vernike odprta danes od 9. do 19. ure, v torek in sredo pa bo od 7. do 19. ure. Telo zaslužnega papeža je oblečeno v tradicionalna rdeča liturgična oblačila z mitro, toda brez palija, v prepletenih prstih drži preprost rožni venec. Stražita ga pripadnika švicarske garde.

Vatikan potrdil protokol pogreba

Vatikan je danes potrdil protokol pogreba, o katerem se je v zadnjih dneh veliko poročalo. Skladno z njegovimi željami bo Benediktov grob v kripti bazilike sv. Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici svetega papeža Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je danes potrdil, da bodo željo zaslužnega papeža tudi izpolnili in njegovo telo položili tja takoj po četrtkovem »slovesnem, a preprostem« pogrebu, ki se ga bosta udeležili le dve uradni državni delegaciji – italijanska in nemška (po navedbah nemških medijev bo na pogrebu prisoten nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier).

Že danes so se od zaslužnega papeža Benedikta XVI. poslovili tisoči vernikov, ki so že od zjutraj preplavili Trg sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Benediktove zadnje besede: Gospod, ljubim te!

Znane pa so tudi zadnje besede zaslužnega papeža Benedikta XVI. pred smrtjo, ki jih je sredi noči – v soboto, 31. decembra, okoli 3. ure zjutraj – slišala medicinska sestra, ki je bila takrat edina v sobi svetega očeta. Kot je pojasnil njegov osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, je »Benedikt XVI. le s šepetom, a jasno in razločno, v italijanščini dejal 'Gospod, ljubim te!'. Takrat me ni bilo tam, malo pozneje mi je to povedala medicinska sestra. To so bile papeževe zadnje razumljive besede, saj se potem ni mogel več izražati.« Kot so izpostavili pri spletnem portalu Vatican News, je bilo ravno njegovo iskanje Jezusa, »ljubljenega«, prepoznavni znak duhovniške službe Josepha Ratzingerja, na kar je leta 2016 spomnil tudi papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh