Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemška vlada sprejela zakonski osnutek o evtanaziji

Objava: 02. 09. 2012 / 20:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemška vlada sprejela zakonski osnutek o evtanaziji

Ostra kritika krščanskih demokratov, zdravnikov, Cerkva in varuhov pacientov ni bila upoštevana.

Nemška vlada je minulo sredo sprejela zakonski osnutek o evtanaziji. Predlog zakona je predstavila tamkajšnja ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, članica liberalne stranke, omogočal pa naj bi samomor z asistenco, ki bi ga nudilo posebej v ta namen ustanovljeno združenje. Dovoljena naj bi bila tudi asistenca iz altruističnih nagibov, ki bi jo lahko izvedli ožji sorodniki neozdravljivo bolnih.

Prav tako naj bilo brez kazenskega pregona možno, da v posameznih primerih pri skupinskem samomoru sodeluje več neozdravljivo bolnih ljudi, če tega ne počnejo iz komercialnega interesa, ter da posamezen zdravnik večim pacientom, ki zelo trpijo, nudi pomoč pri opravljanju samomora. Omenjeni zakonski osnutek je bil deležen ostre kritike s strani nemških krščanskih demokratov, zdravnikov, Cerkva in varuhov pacientov.

Izredno kritično je predlog zakona ocenil predsednik združenja za zaščito pacientov Deutsche Hospiz, Eugen Brysch, ki je za nemško katoliško agencijo KNA povedal, da se s sprejetjem tega zakona odpirajo nevarna področja. Zakon bi močno okrepil položaj zagovornikov evtanazije, po Bryschovem mnenju pa bi gotovo porasle zahteve po smrtonosnih ‘zdravilih’.

Ministrici za pravosodje očita, da želi v Nemčiji uzakoniti usmrtitev na zahtevo, trenutni zakonski osnutek pa že pomeni korak v tej smeri.

Ministrica Leutheusser-Schnarrenbergerjeva predlog zakona zagovarja, saj meni, da bi med drugim zaščitil zakonce in življenjske sopotnike, ‘ki po desetletjih skupnega življenja želijo svojega ljubljenega, neozdravljivo bolnega in hudo trpečega partnerja pospremiti v smrt, pa ne želijo biti ožigosani kot kriminalci’.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh