Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemške Cerkve čestitajo novemu zveznemu predsedniku Gaucku

Objava: 19. 03. 2012 / 10:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemške Cerkve čestitajo novemu zveznemu predsedniku Gaucku

Po mnenju nadškofa Zollitscha sta ‘velika verodostojnost’ in ‘široka sprejemljivost’ s strani nemškega ljudstva izvrstno izpolnjena pogoja za opravljanje zahtevne službe.

Verski predstavniki v Nemčiji so Joachimu Gaucku čestitali ob njegovi izvolitvi za novega nemškega zveznega predsednika. Njegova ‘velika verodostojnost’ in ‘široka sprejemljivost’ s strani nemškega ljudstva sta izvrstno izpolnjena pogoja za opravljanje te zahtevne službe, je v pisnem voščilu poudaril predsednik Nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, ki je še zapisal, da ‘Gauckova prežetost s krščanstvom in predvsem njegovo uspešno ukvarjanje s preteklostjo Stasija v nekdanji DDR’ predstavljata velike poklicne in človeške zasluge.

Njegova ‘posebna sposobnost, da se približa ljudem’, bo nekdanjemu evangeličanskemu župniku pomagala pri opravljanju novih nalog, meni nadškof Zollitsch, ki je opozoril tudi na odnose med katoliško Cerkvijo in najvišjim državnim uradom, ki so bili doslej vedno odlični. Kot je zapisal freiburški nadškof, novemu predsedniku ‘že od vsega začetka nudi popolno podporo Nemške škofovske konference’.

Osrednji odbor nemških katoličanov od Gaucka pričakuje ‘pomembno usmerjanje v razpravi o vrednotah v Nemčiji’. Predsednik odbora Alois Glück je obenem izrazil upanje, da se bo novi nemški predsednik lahko udeležil 98. nemškega dneva katoličanov v Mannheimu maja letos.

Svet evangeličanske Cerkve v Nemčiji pa se veseli novih pobud predsednika Gaucka. Kot je v voščilu zapisal predsednik sveta Cerkve Nikolaus Schneider, naj predsednika ‘vodi in spremlja Božji blagoslov, danes in vse dni njegovega življenja’. Spori glede urada novega predsednika so pustili svoje sledove, hrepenenje po osebnosti, ki bi urad ponovno popeljala v ‘mirne vode’, je neizmerno veliko. Velike pa so tudi zahteve, s katerimi se trenutno soočata tako Nemčija kot Evropska zveza. Gauck je s svojimi prizadevanji za demokracijo in svobodo prepričal številne ljudi.

Novemu zveznemu predsedniku je čestital tudi Koordinacijski svet muslimanov. Njihov predstavnik Bekir Alboga je zapisal, kako se veselijo izjave, da bo dialog sodelovanja z muslimani naprej vodil tudi predsednik Gauck.

Nemška zvezna skupščina je Gaucka včeraj v Berlinu z veliko večino izvolila za enajstega zveznega predsednika. Prejel je 991 od 1.228 veljavnih glasov. V kratkem zahvalnem govoru je novi nemški državni poglavar napovedal, da si bo v času svojega predsednikovanja prizadeval za krepitev demokracije. Njegova največja želja je ‘približevanje vlade ljudstvu’.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh