Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški Osrednji judovski svet pohvalno o spravnih prizadevanjih papeža

Objava: 31. 08. 2011 / 06:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški Osrednji judovski svet pohvalno o spravnih prizadevanjih papeža

Predsednik Graumann pred septembrskim srečanjem z Benediktom XVI. spominja na napredek, pa tudi na razlike v odnosu do Vatikana.

Predsednik Osrednjega judovskega sveta v Nemčiji, Dieter Graumann, je trdno prepričan o 'popolni pripravljenosti papeža za spravo'. Pri svetu se zavedajo, da si je sedanji papež za proces sprave med Vatikanom in judovstvom, v katerem je bil v minulih desetletjih narejen velik napredek, že pred svojo izvolitvijo za poglavarja katoliške Cerkve osebno prizadeval, je Graumann poudaril v pogovoru za tednik 'Jüdische Allgemeine'. Posebej pohvalno se je izrazil o jasni izjavi Benedikta XVI. proti starem očitku o judih kot Jezusovih morilcih, kar je med njimi izzvalo zanesljivost in zaupanje.


Predsednik Osrednjega judovskega sveta v Nemčiji se zavzema za 'še znatnejšo okrepitev krščansko-judovskega dialoga'. Tega si iskreno želijo tudi številni katoličani. Odnosi med judovsko skupnostjo in katoliško Cerkvijo v Nemčiji so 'večplastni, zaupljivi in tesni'. Oboji pa si želijo poglobitev dialoga, ki je 'kot pogovor med enakimi prežet s spoštovanjem in sprejemanjem'.

V luči predvidenega srečanja Osrednjega judovskega sveta s papežem v Berlinu 22. septembra letos je Graumann izrazil tudi pričakovanje 'novega signala za nadaljnji razvoj in poglobitev dialoga s katoliško Cerkvijo'. Že papežev obisk kölnske sinagoge leta 2005, ki je bil prvi njegov obisk sinagoge izven Italije, velja za začetek nove, pozitivne razsežnosti v judovsko-katoliških odnosih. Poleg tega, meni Graumann, dobrobit vseh ne pozna verskih omejitev. Zato po njegovih besedah 'velja, da močneje poudarjamo in spodbujamo naše stične točke'. Krščanstvo je v veliki meri prevzelo judovsko etiko, in tudi krščanski socialni nauk ima svoje korenine v hebrejskem Svetem pismu.

Graumann je v svojem prispevku spregovoril tudi o razlikah med Vatikanom in judovstvom iz preteklih let. Mednje sodijo denimo oblikovanje prošnje za jude na veliki petek po starem katoliškem obredu, umik izobčenja lefebvrijanskih škofov in 'znamenja za morebitno razglasitev papeža Pija XII. za blaženega'. Po Graumannovih besedah judje 'obžalujejo vsa ta dejanja katoličanov, ki judovski skupnosti še danes povzročajo bolečino'.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh