Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški parlament dopušča genetska testiranja na zarodkih

Objava: 12. 07. 2011 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški parlament dopušča genetska testiranja na zarodkih

Predimplantacijska diagnostika je trenutno dovoljena, če 'so starši prenašalci dednega materiala za neozdravljive dedne bolezni, ali pa če obstaja visoka verjetnost splava oz. poroda mrtvorojenega otroka'.

Nemški parlament je sprejel zakon, ki dopušča genetske preiskave na umetno spočetih zarodkih. Po nekajurni razpravi se je večina, kar tristošestindvajsetih poslancev, minuli teden odločila, da bodo v omejenem obsegu odobrili t.i. predimplantacijsko diagnostiko. Dvestošestdeset poslancev je glasovalo proti omenjenemu predlogu. Metoda velja za sporno, saj pri predimplantacijski diagnostiki preiskujejo izven materinega telesa, v epruveti spočete zarodke, in iščejo morebitne genetske nepravilnosti, poškodovane zarodke pa uničijo. Parlament je imel na voljo tri zakonske osnutke. Eden izmed njih je predvideval popolno prepoved preiskav, drugi pa je preiskave dopuščal v izjemno ozkih okvirih.

V Nemčiji je torej predimplantacijska diagnostika trenutno dovoljena, če 'je eden ali pa oba starša prenašalec dednega materiala za neozdravljive dedne bolezni, ali pa če obstaja visoka verjetnost splava oz. poroda mrtvorojenega otroka'. O razlogih za predimplantacijsko diagnostiko bo odločala etična komisija. Zagovorniki postopka trdijo, da bo s tem olajšana pot do potomstva staršem, ki so na različne načine dedno obremenjeni.

Zagovorniki popolne prepovedi predimplantacijske diagnostike pa so med razpravo spregovorili o 'etiki življenja' in so posvarili pred morebitno 'selekcijo' po vnaprej določenih merilih.

Predimplantacijska diagnostika je bila v Nemčiji do lanskega poletja po interpretaciji tedanjega zakona o zaščiti zarodkov prepovedana, nato pa je nemško zvezno sodišče sprejelo odločitev, da genetska testiranja na zarodkih pod določenimi pogoji niso prepovedana, zaradi česar je bilo potrebno spremeniti tudi zakonske določbe.

Ostro kritiko glede sprejetja novega zakona sta izrazili katoliška in evangeličanska Cerkev v Nemčiji. Selekcija človeških zarodkov nasprotuje temeljnemu človeškemu dostojanstvu, ki naj bi ga bil vsak človek deležen že od vsega začetka, je pojasnil predsednik Nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch. Katoliška Cerkev si zdaj prizadeva, da bi v zakonu omenjene izjemne primere, v katerih je predimplantacijska diagnostika dovoljena, zelo ozko omejili, s čimer bi izključili nevarnost širjenja okvirjev dopustnega.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh