Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škof po poročilu o zlorabah ponudil odstop

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 03. 2021 / 12:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2021 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemški škof po poročilu o zlorabah ponudil odstop

Nemški škof po poročilu o zlorabah ponudil odstop

Hamburški nadškof Heße: nikoli nisem sodeloval pri prikrivanju zlorab.

Hamburški nadškof Stefan Heße FOTO: Vatican Media

Hamburški nadškof se je po preiskavi o prikrivanju spolnih zlorab s strani duhovnikov v kölnski nadškofiji odločil za osebni korak: Stefan Heße je po šestih letih na čelu hamburške nadškofije ponudil svoj odstop z najvišjega položaja. Kot je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil v izjavi za javnost, ni nikoli osebno sodeloval pri prikrivanju zlorab, toda »pripravljen sem prevzeti svoj del odgovornosti zaradi odpovedi celotnega sistema«.

Heße je svojo izjavo podal nekaj ur po predstavitvi 800-stranskega poročila neodvisne odvetniške pisarne o zlorabah v kölnski nadškofiji, za katero je bil nekaj časa tudi osebno odgovoren. Sodeč po poročilu naj bi v času, ko je bil generalni vikar v omenjeni nadškofiji, sedemkrat prekršil svoje dolžnosti, med drugim naj bi petkrat prikril obtožbe spolnih zlorab.

Najobsežnejše poročilo v Katoliški cerkvi v Nemčiji doslej

Kot navaja spletni portal pillarcatholic.com, je omenjeno poročilo najobsežnejše v Katoliški cerkvi v Nemčiji doslej. Preiskuje obravnavo primerov spolnih zlorab v Kölnu od 40. let prejšnjega stoletja dalje. V enajstih obravnavanih primerih naj bi nadškof Hesse ne ukrepal v skladu z veljavnimi predpisi.

Poročilo ugotavlja, da je bilo v obdobju, ki ga zajema preiskava, v Cerkvi skoraj 400 žrtev zlorab mladoletnih in več kot 240 storilcev, od katerih je šlo za okoli dve tretjini duhovnikov. Približno polovica primerov vključuje tudi spolne zlorabe, pri drugih pa gre za verbalne ali druge oblike telesnih zlorab. 55 odstotkov žrtev je bilo mlajših od 14 let.

Napake da, prikrivanje ne

V izjavi za javnost je hamburški nadškof priznal, da je v pogovorih s prizadetimi v preteklosti »naredil precej napak«: »Pri vsem tem se zavedam, da sem delal napake – kajti nihče ni brez napak, tudi jaz ne. Šele ko se danes oziram nazaj, se zavedam svojih napak iz preteklosti.«

Pri obravnavi vprašanj spolnega nasilja je »vedno ravnal, kot je najbolje vedel in znal, predvsem pa po vesti,« je Heße zagotovil v luči obtožb. Preiskavo glede spolnih zlorab v kölnski nadškofiji izrecno pozdravlja, »saj so dogodki stari že nekaj let, sam pa o tem nimam nobenih dokumentov,« tako hamburški nadškof.

Kršenje pravil obžaluje

Heße se v svoji izjavi za javnost obrača tudi na žrtve in njihove družine: »Močno obžalujem, če sem s svojim ravnanjem oz. z opustitvijo ravnanja prizadetim in njihovim svojcem povzročil dodatno bolečino in trpljenje.«

Ob »ugotovitvah« neodvisnega poročila nemške odvetniške pisarne se je hamburški nadškof odločil, da ponudi svoj odstop: »Da bi odvrnil morebitno škodo od nadškofovskega položaja in celotne hamburške nadškofije, sem papežu Frančišku ponudil odstop z nadškofovskega položaja in ga prosil za takojšnjo razrešitev svojih nalog in obveznosti.«

Preventivne dejavnosti v Kölnu

Heße je bil generalni vikar kölnske nadškofije, po upokojitvi kardinala Joachima Meisnerja leta 2014 pa je postal njen začasni upravitelj. Na tem položaju je v nadškofiji začel z uvajanjem preventivnih dejavnosti na področju spolnih zlorab. Ustanovil je poseben urad v te namene in pripravil informacijsko brošuro, zaposleni in prostovoljci pa so morali opraviti obvezno izobraževanje na področju preprečevanja spolnih zlorab.

Kot je razvidno iz poročila odvetniške pisarne, je bil Heße na svojem položaju v nadškofiji Köln leta 2010 »preplavljen« s pritožbami o domnevnih spolnih zlorabah in je bil kot odgovorni takrat soočen »s povsem novimi razsežnostmi omenjenega problema«. Zaradi pogostih pravnih sprememb je tedaj na tem področju vladala precejšnja nejasnost glede pravnega položaja žrtev in obtoženih.

Po vedno večjem pritisku javnosti je nadškof že novembra lani Vatikan obvestil o očitkih zoper njemu. S ponujenim odstopom z nadškofovskega položaja gre Heße, ki je pristojen tudi za begunska vprašanja pri Nemški škofovski konferenci, še korak naprej v svojih prizadevanjih za razjasnitev dogodkov v kölnski nadškofiji.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh