Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škofje v Vatikanu: nemška sinodalna pot ostaja v objemu Cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 03. 2024 / 11:50
Oznake: Cerkev, Škof, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemški škofje v Vatikanu: nemška sinodalna pot ostaja v objemu Cerkve
Nemški škofje so minuli konec tedna obiskali Vatikan. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Nemški škofje v Vatikanu: nemška sinodalna pot ostaja v objemu Cerkve

Predstavniki Nemške škofovske konference so minuli konec tedna obiskali Vatikan, kjer so z najvišjimi vatikanskimi predstavniki razpravljali o sinodalni poti. Srečanje je minilo v »pozitivnem in konstruktivnem vzdušju«, kot so v izjavi za medije sporočili z vatikanskega tiskovnega urada.

Minuli petek zvečer sta tako Vatikan kot Nemška škofovska konferenca na svojih spletnih straneh objavila izjavo, v kateri sta potrdila, da so se »predstavniki Rimske kurije in Nemške škofovske konference danes (22. marca 2024) sestali v Vatikanu, da bi nadaljevali dialog, ki se je začel med obiskom nemških škofov ad limina novembra 2022, prvič pa nadaljeval 26. julija 2023«.

Srečanje med vatikanskimi in nemškimi predstavniki je minilo v »pozitivnem in konstruktivnem vzdušju«. FOTO: Vatican Media

Tokratno srečanje, ki je trajalo ves dan, poroča spletni portal Vatican News, je zaznamovalo »pozitivno in konstruktivno« vzdušje. Na srečanju je bilo mogoče razpravljati o nekaterih odprtih teoloških vprašanjih, izpostavljenih v dokumentih sinodalne poti Katoliške cerkve v Nemčiji. Tako kot v sinteznem poročilu vesoljne sinode oktobra 2023 so razpravljavci tudi tokrat ugotovili razlike in soglasja glede določenih vprašanj.

Obe strani sta se dogovorili za redno izmenjavo med predstavniki Nemške škofovske konference in Svetega sedeža o nadaljnjem delu sinodalne poti in sinodalnega odbora.

Obe strani sta se dogovorili za redno izmenjavo med predstavniki Nemške škofovske konference in Svetega sedeža o nadaljnjem delu sinodalne poti in sinodalnega odbora. Nemški škofje so obljubili, da bo to delo služilo razvoju konkretnih oblik sinodalnosti v Cerkvi v Nemčiji, »ki bodo v skladu z naukom o Cerkvi drugega vatikanskega koncila, zahtevami kanonskega prava in rezultati vesoljne sinode«, končno poročilo pa bodo predložili Svetemu sedežu v potrditev. Obe strani sta se tudi dogovorili, da se znova sestaneta pred letošnjim poletnim premorom.

Dogovorjena redna izmenjava

Rimsko kurijo so zastopali kardinali Victor Fernandéz, Kurt Koch, Pietro Parolin, Robert F. Prevost in Arthur Roche ter nadškof Filippo Iannone. S strani Nemške škofovske konference so bili navzoči škofje Georg Bätzing, Stephan Ackermann, Michael Gerber, Peter Kohlgraf, Bertram Meier in Franz-Josef Overbeck - kot predsednik Nemške škofovske konference in kot predsedniki škofovskih komisij za bogoslužje, duhovne poklice in cerkveno službo, za pastoralo, vesoljno Cerkev in vero - ter glavna tajnica dr. Beate Gilles in tiskovni predstavnik Nemške škofovske konference Matthias Kopp.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca marca
Veselje evangelija
Filozofija in esejistika
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh