Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemška sinodalna pot: Vatikan zaključil razpravo o ženskem duhovništvu in istospolnih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 11. 2023 / 09:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2023 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemška sinodalna pot: Vatikan zaključil razpravo o ženskem duhovništvu in istospolnih
Logotip nemške sinodalne poti. FOTO: Vatican Media

Nemška sinodalna pot: Vatikan zaključil razpravo o ženskem duhovništvu in istospolnih

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je nemškim škofom uradno sporočil, o katerih temah v sklopu cerkvene reforme se nikakor ni mogoče pogajati.

Vatikan namreč želi ustaviti reformna prizadevanja nemških katoličanov, zato je kardinal Parolin tamkajšnje škofe v uradnem dopisu obvestil, da morebitno duhovniško posvečevanje žensk in sprememba cerkvenega nauka o istospolni usmerjenosti pod nobenim pogojem ne moreta biti stvar kakršne koli razprave, kot so ob koncu minulega tedna poročali nemški mediji. Tiskovni predstavnik Nemške škofovske konference Matthias Kopp je potrdil, da so škofje pismo prejeli v začetku preteklega tedna.

Kardinal Parolin nemške škofe opozarja tudi na morebitne disciplinske posledice za vse, ki se upirajo nauku Cerkve.

V pismu, datiranem 25. oktobra in naslovljenem na glavno tajnico Nemške škofovske konference Beate Gilles, je vatikanski državni tajnik zarisal rdeče črte za prihodnje razprave z nemškimi škofi: med drugim poudarja, da Vatikan ne razmišlja o pogajanjih o cerkvenem nauku glede istospolne usmerjenosti ali o apostolskem pismu Ordinatio sacerdotalis o duhovniškem posvečevanju moških. Poleg tega škofe opozarja tudi na morebitne disciplinske posledice za vse, ki se upirajo nauku Cerkve, je poročala nemška tiskovna agencija CNA Deutsch.

Pogovori tudi v prihodnjem letu

Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, se je v letošnjem juliju več vodij najvišjih vatikanskih organov oz. dikasterijev prvič srečalo s predstavniki nemških škofov, da bi razpravljali o procesu reforme Katoliške cerkve v Nemčiji ali t. i. »Sinodalni poti«. Oktobra so se nemški udeleženci vesoljne škofovske sinode v Vatikanu – škofje Georg Bätzing, Felix Genn, Bertram Meier, Stefan Oster in Franz-Josef Overbeck ter glavni tajnik Gilles - znova pogovarjali s prefekti nekaterih vatikanskih dikasterijev in tovrstni pogovori se bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu.

V pismu iz Rima je tudi poudarjeno, da sinodalna pot trenutno poteka na ravni vesoljne Cerkve, na pobudo svetega očeta.

Prefekti dikasterijev za nauk vere, za pospeševanje edinosti med kristjani, za škofe, za bogoslužje in disciplino zakramentov ter za zakonodajna besedila se želijo januarja, aprila in junija prihodnje leto srečati s predstavniki nemških škofov ter razpravljati o tem, kaj je v cerkvenem nauku nespremenljivo in kaj bi bilo mogoče spremeniti. Teme, o katerih naj bi razpravljali, so nauk o Cerkvi, podoba človeka, morala in bogoslužje ter ustreznost besedil »sinodalne poti«.

V pismu iz Rima je tudi poudarjeno, da sinodalna pot trenutno poteka na ravni vesoljne Cerkve, na pobudo svetega očeta: »Zato je treba spoštovati to pot vesoljne Cerkve in se izogniti vtisu, da potekajo vzporedne pobude, ki so ravnodušne do prizadevanj za 'skupno potovanje'.«

Brez razprave: posvečevanje žensk, istospolna usmerjenost

V luči odločitve nemške sinodalne poti, da si bo prizadevala za duhovniško posvečevanje žensk, je kardinal Parolin nemške škofe spomnil, kako je papež Frančišek večkrat in »izrecno potrdil« besede Janeza Pavla II. v apostolskem pismu Ordinatio Sacerdotalis, da je »duhovniško posvečenje pridržano samo možem« ter da Cerkev nima »nikakršne pristojnosti, da bi duhovniško posvečenje podeljevala ženskam«.

Kardinal v pismu nemškim škofom obenem spomni na papeža Frančiška, ki vedno znova poudarja, kako pomembno je priznavanje vloge in dostojanstva žensk, glede na to, da je »ženska, Marija, pomembnejša od škofov«, kot je papež zapisal v apostolski spodbudi Veselje evangelija.

Papež Frančišek je že večkrat posegel v dogajanje v nemški Cerkvi in tamkajšnjim katoličanom predlaga drugačen pristop, pri katerem izpostavlja potrebo po molitvi, pokori in češčenju.

Glede cerkvenega nauka o istospolnih dejanjih je kardinal Parolin v pismu nemškim škofom zapisal, da je to »še eno vprašanje, glede katerega krajevna Cerkev nima možnosti zavzeti drugačnega stališča«: »Tudi če bi priznali, da lahko s subjektivnega vidika obstajajo različni dejavniki, ki nas pozivajo, naj ne sodimo ljudi, to nikakor ne spremeni ocene objektivne moralnosti teh dejanj.«

Papež Frančišek je že večkrat posegel v dogajanje v nemški Cerkvi, spominjajo pri CNA, in tamkajšnjim katoličanom predlaga drugačen pristop, pri katerem izpostavlja potrebo po molitvi, pokori in češčenju. Nemški odzivi na to zadnje posredovanje iz Rima pa bodo pokazali, koliko so si organizatorji sinodalne poti papeževe pozive vzeli k srcu.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca marca
Veselje evangelija
Filozofija in esejistika
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh