Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škofje zadovoljni s papeževim obiskom

Objava: 27. 09. 2011 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški škofje zadovoljni s papeževim obiskom

Po mnenju kardinala Lehmanna se je Benedikt XVI. o Luthru izrazil 'malce zadržano', saj ni želel posegati v ekumensko presojo ob jubileju reformacije, ki ga evangeličanska Cerkev obhaja leta 2017.

Predsednik Nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, in kardinal Karl Lehmann sta zadovoljna s papeževimi izjavami o ekumenizmu, prenovi Cerkve in o notranjecerkvenem dialogu. Na tiskovni konferenci v Freiburgu sta se cerkvena dostojanstvenika minulo nedeljo zvečer pohvalno izrazila o političnih in verskih srečanjih ter nagovorih Benedikta XVI. v Berlinu, Thüringenu in Freiburgu.

Obenem je nadškof Zollitsch zanikal domnevo, da je Benedikt XVI. v svojem nagovoru v freiburškem koncertnem domu predlagal ukinitev cerkvenega davka. Papeževa izjava po besedah nadškofa ni bila mišljena v tej smeri. Benediktu XVI. je precej več do tega, da se Cerkev ne bi zadovoljila zgolj s tem, da obdrži svoje strukture. Papež je pojasnil, kako Cerkvi preti nevarnost, da bi se preveč ravnala po svetu, da bi svoja merila izravnala s svetom in da bi izrabljala svoje privilegije.

Tajnik Nemške škofovske konference, Hans Langendörfer, pa je dejal, da je sveti oče 'užival v Cerkvi svoje domovine' in je ljudi v svojih nagovorih nenehno spodbujal k drznosti vere.

Po mnenju kardinala Lehmanna se je Benedikt XVI. med svojim obiskom v domovini 'malce zadržano' izrazil o reformatorju Luthru, saj ni želel posegati v ekumensko presojo ob jubileju reformacije, ki ga evangeličanska Cerkev obhaja leta 2017. Papež se dobro zaveda dejstva, da bo do leta 2017 potrebnega še veliko dela in usklajevanja na vseh ravneh, če želita katoliška in evangeličanska Cerkev doseči skupno oceno takratnega dogajanja. Zato sveti oče ne želi prehitevati s sodbami, kardinal pa je izrazil svoje razumevanje za 'potrpežljivost, ki jo na tem področju izkazuje Benedikt XVI.'

Nemški kardinal je pozdravil že dejstvo, da je papež sploh obiskal avguštinski samostan, v katerem je nekoč deloval Martin Luther. Ta obisk je bil po mnenju mainškega škofa v vsakem primeru 'zgodovinskega pomena', če pa je šlo tudi za kakršno koli prelomno točko v odnosu med obema Cerkvama, bo pokazala prihodnost. Dolgoletni nekdanji predsednik Nemške škofovske konference je ob tem še dodal, da raje 'varčuje s tako velikimi besedami'.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh