Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nepozabna papeža

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 04. 2014 / 14:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nepozabna papeža

Nepozabna papeža

Založba Družina na tiskovni konferenci predstavila novi knjigi o papežih svetnikih.

Ob razglasitvi za svetnika je založba Družina v petek, 25. aprila, v galeriji Družina v Ljubljani predstavila knjigi o papežih Janezu XXIII. in Janezu Pavlu II. Knjiga Janez XXIII. Portret svetnika in Dnevnik duše je izšla v sozaložbi Celjske Mohorjeve družbe in založbe Družina.


Knjigi so predstavili (od leve proti desni): Igor Vojinovič, Anton Štrukelj, Bogdan Dolenc in Jože Faganel.
Predstavitev je vodila Manica Ferenc. (Fotografije: Tatjana Splichal)

V prvem delu Portret svetnika spoznamo njegovo izjemno življenjsko pot. Napisal ga je Družinin novinar Jožef Pavlič, ki je na predstavitvi dejal, da ga je osebnost papeža Janeza XXIII. tako pritegnila, da jo je želel kar najbolje predstaviti vernemu slovenskemu človeku, pa tudi, v duhu papeža Frančiška – vsem ljudem blage volje. Prvi smernik pri pisanju mu je bilo dosedanje vedenje o papežu, nadaljnji smerniki pa čudenje, kaj vse je Angelo Giuseppe Roncalli zmogel narediti v svojem življenju. Z njim ga je »zbližala« prva etapa njegove življenjske poti – rojstvo in odraščanje v kmečkem svetu vasice Sotto il Monte, saj sam izhaja iz podobnega okolja, izročil in preizkušenj, zlasti pa trdne vere, zaupanja in izročanja Bogu. »To mi je dalo polet za nadaljnje delo, ko sem poskušal novega svetnika čim bolj jedrnato, predvsem pa pristno in verodostojno predstaviti pri njegovem vzponu na cerkveni Olimp.«

Pavliča je močno nagovorilo, ko je odkrival papeževo človeško veličino, tlakovano s ponižnostjo, delavnostjo, skromnostjo, prijaznostjo, miroljubnostjo, odprtostjo za dialog, ekumensko širino, dobroto in še z veliko drugega, kar danes občudujemo pri njem, zato je dobil vzdevek papež Janez Dobri. »Pri njem sem zares začutil, da je ravnal v moči Svetega Duha, saj sicer ne bi zmogel v kratkem obdobju papeštva opraviti velikega dela, katerega krona je bil sklic drugega vatikanskega vesoljnega cerkvenega zbora. Lahko rečem, da me je papež Janez XXIII. pri pisanju vodil od poglavja do poglavja, prav čutil sem, kaj je potrebno zapisati, poudariti, osvetliti.«

Direktor Celjske Mohorjeve družbe Jože Faganel je predstavil drugi del knjige odlomke iz Dnevnika duše. Dnevnik duše je v slovenščini prvič izšel leta 1968, prevedla pa ga je Silva Trdina. V njem spoznamo papeža Janez XXIII. v globino duše, katoliškega duhovnika od semenišča do vseh njegovih poslanstev. Srečamo se s podobo katoliške mentalitete, katoliške vzgoje, zvestobe poklicu itd. Knjiga je edinstvena tudi zato, ker priča o povezanosti Janeza XXIII. s Slovenci.

Spomini na Janeza Pavla II.

Knjigo o papežu Janezu Pavlu II. z naslovom Nepozabni papež in podnaslovom Šopek slovenskih spominov na sv. Janeza Pavla II. je naprej predstavil avtor Igor Vojinovič. Dejal je, da je pobudo zanko dal Družinin odgovorni urednik Franci Petrič, ki je v kratkem uvodu povzel veličino Janeza Pavla II. kot pastirja in kot zgodovinske osebnosti, za svet, Cerkev ter za Slovenijo kot državo in za slovenski narod.

Objavljen je kratek življenjepis Karla Wojtyle, ki se Končuje s kratkim in jasnim povzetkom njegove teološko-filozofske misli, osredotočene na veličino človekove svobode, osebe in njegovega dejanja ter osebne odgovornosti za svoja dejanja. Na dvajsetih ilustriranih straneh sledi pregleden povzetek stikov Janeza Pavla II. s Slovenci, Slovenijo in Cerkvijo na Slovenskem od izvolitve leta 1978 do odhoda v večnost leta 2005. Pričevanja in spomini bralcev predstavljajo veliko večino knjige. Glede na vsebino, ki so jo poudarili, so objavljena v enajstih tematskih poglavjih, vsako je v začetku opremljeno tudi z izbrano papeževo mislijo.

Igor Vojinovič je pojasnil, da je knjiga nastala tako, da je bilo v Družini objavljenih nekaj vabil, da bralci napišejo svoje spomine, izkušnje in poglede na Janeza Pavla II. Prispelo je 260 besedil in 250 fotografij. Teh je objavljenih približno polovica, večinoma iz osebnih arhivov, manjši del iz arhiva Družine in uradnih fotografij ob papeževih obiskih ali iz Rima. Avtor je objavil spomine tistih bralcev Družine, ki so se sami, spontano odzvali na povabilo. Pričevanj je objavljenih 87, od tega so jih 52 prispevale ženske, 35 pa moški v starosti med 30 in 80 let. Odzvale so se tako osebe, ki so se lahko približale papežu in ga pozdravile ali se z njim pogovarjale, kot tudi drugi, ki te priložnosti niso imeli. Urednik je izbral besedila, ki so zanimiva za širše občinstvo. V knjigo je uvrstil tudi nekaj pesmi, zgolj za popestritev, saj so jih verniki napisali dosti več. Nekdo je v skoraj epskem slogu upesnil ves prvi papežev obisk, kar je tudi objavljeno. Izogibal se je preveč osebno občutljivim podatkom in daljšim obnovam ali citatom papeževih govorov ali cerkvenih dokumentov, ki so že objavljeni v drugih publikacijah. Na koncu knjige je dodanih še 35 izbranih odmevov iz slovenskega tiska po papeževih obiskih, objavljenih v zadnjem poglavju knjige, ki jih je zbral Zorko Simčič.

Dr. Bogdan Dolenc je osvetlil izjemno pomembno vlogo papeža XXIII. pri prenovi Cerkve z drugim vatikanskim vesoljnim cerkvenim zborom, dr. Anton Štrukelj pa je orisal vlogo in pomen obeh papežev za Slovence.



Pobudo za knjigo spominov na Janeza Pavla II. je dal urednik Družine Franci Petrič -
po predstavitvi so ga udeleženci prosili za posvetilo.



Zanimanje za novi knjigi je bilo veliko.

Video predstavitve:






Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh