Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neuničljiva občestvena ljubezen Svete Trojice

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 12. 06. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Praznik, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neuničljiva občestvena ljubezen Svete Trojice
Andrej Rubljov – Sveta Trojica. FOTO: Wikipedija

Neuničljiva občestvena ljubezen Svete Trojice

Današnji praznik, ki ga obhajamo vsako leto prvo nedeljo po binkoštih, nas zbližuje z eno največjih skrivnosti krščanske vere.

Takole o tej skrivnosti razmišlja p. Marko Ivan Rupnik (objavljeno v reviji Magnificat, maj 2016):

Ko izpovedujemo vero v Boga Očeta, Sina in Svetega Duha, izpovedujemo vero v Boga, ki je ljubezen. Naš Bog je občestvo treh oseb, ki so povsem svobodne in obenem združene v neuničljivi občestveni ljubezni. To je brezno največje skrivnosti naše vere. Oseba je povsem neponovljiva resničnost, enkratna in svobodna, obenem pa se opredeljuje in udejanja v odnosu z drugimi. V globini te skrivnosti počiva tudi resnica o človeku, ki je ustvarjen po podobi trinitaričnega občestva. Tudi človek odkriva resnico o sebi kot o edinstveni in nezamenljivi osebi, ki pa živi svojo polno istovetnost v svobodnih in zvestih odnosih z drugimi. Kako naj se povežemo? Kako naj živimo v občestvu, ne da bi se med seboj prizadeli, ne da bi se izključevali in zlorabljali? To je bistveno vprašanje za človeštvo. Odgovor pa je ravno v odrešilni ljubezni, s katero Sveta Trojica objema človeka.

Mogočna cerkev Svete Trojice v Slovenskih goricah. FOTO: Ivo Žajdela

Sv. Patrik, apostol Irske, je svojim vernikom približal skrivnost Svete Trojice na zelo posrečen način; pokazal jim je triperesno deteljico in razlagal Troedinega Boga. Tako kot so trije listi na enem peclju, tako so tri osebe v enem Bogu. Od takrat je triperesna deteljica glavni simbol Irske.

Na Slovenskem je Sveti Trojici posvečenih kar 52 cerkva, tudi več krajev nosi to ime.

Podružnična cerkev Svete Trojice, župnija Trnje pri Pivki. FOTO: Andrej Praznik

Morda je še najbolj blizu temu, da nam približa skrivnost Svete Trojice, poezija. V Himni o Sveti Trojici je svoj pesniški navdih o tej veliki skrivnosti ubesedil p. Jože Cukale:

Ti si Beseda, / a ne zgolj Beseda. / Ti si vse več, Ti si Pogovor, / brezmejni Dialog. / Naj se moj nič pokloni pred Teboj, / moj Trialog, moj Bog.

Vsemirna in skrivnostna si Ljubezen, / ki luč prižiga, o povej, / kdaj mojih čolnov reka / bo srečala Tvoj ocean?

Tako so polna hrepenenja jadra, / tako želijo v Tvoj pristan / Duha, / Očeta / in Boga – Človeka.


Nalaganje
Nazaj na vrh