Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na binkošti: ljubezen do Boga je dar, ne sposobnost [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 06. 2022 / 11:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2022 / 16:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na binkošti: ljubezen do Boga je dar, ne sposobnost [VIDEO]
Papež: Sveti Duh je živ spomin, ki v srcu prižiga in obnavlja Božjo ljubezen. FOTO: Vatican Media

Papež na binkošti: ljubezen do Boga je dar, ne sposobnost [VIDEO]

Papež Frančišek je v mašnem nagovoru na današnjo binkoštno nedeljo zavrnil napačno razumevanje ljubezni do Boga.


Sveti Duh nas spominja, da je »brez ljubezni v temelju vse drugo zaman. In da ta ljubezen ne izvira toliko iz naših sposobnosti, temveč je njegov dar,« je voditelj Katoliške cerkve dejal med današnjim slovesnim binkoštnim bogoslužjem v vatikanski baziliki svetega Petra. Ljudje pa smo pogosto navajeni misliti, da je ljubezen odvisna od spoštovanja zakonov, sposobnosti in vernosti. Frančišek se je današnje svete maše, ki jo je daroval dekan kardinalskega zbora Giovanni Battista Re, znova udeležil na invalidskem vozičku.

Papež se je današnje svete maše znova udeležil na invalidskem vozičku. FOTO: Vatican Media

Sveti Duh nas spominja, da je vsak človek edinstveno in dragoceno bitje.

Sveti Duh je po papeževih besedah živ spomin, ki v srcu prižiga in obnavlja Božjo ljubezen. Sveti Duh nas spominja, da je vsak človek edinstveno in dragoceno bitje, je v nagovoru dejal Frančišek. Sveti Duh pa je tolažnik, ki lahko ozdravi žgoče rane. Vsakogar uči, naj sprejme samega sebe in se sprijazni s preteklostjo. »Bog ti zaupa,« je zatrdil Frančišek.

Današnje binkoštno bogoslužje v vatikanski baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

»Ko opaziš, da se v tebi porajajo grenkoba, pesimizem in žalostne misli, je dobro vedeti, da to nikoli ne prihaja od Svetega Duha,« je nadaljeval sveti oče. To prihaja od hudega, ki je doma v negativnosti in pogosto uporablja to strategijo. Spodbuja nepotrpežljivost, občutek žrtve, samopomilovanje in kritiziranje drugih: »To tarnanje in samopomilovanje je grozno.« Prav tako so strašni tudi zavist, govorice in bogokletje.

Sveti Duh nas vabi, naj nikoli ne izgubimo zaupanja in vedno začnemo znova.

Nasprotno pa nas Sveti Duh vabi, naj nikoli ne izgubimo zaupanja in vedno začnemo znova, je nadaljeval Frančišek. Poleg tega želi Sveti Duh ljudi tudi povezati. Ustanovil je eno Cerkev in jo uči, kako in kam naj gre.

Med opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica Nebeška. FOTO: Vatican Media

Sveti Duh vero ohranja vedno mlado

V nagovoru med opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica Nebeška je papež dejal, da Sveti Duh »vero ohranja vedno mlado«. Po njegovih besedah nas Duh spominja na evangelij in prinaša evangelij v srce vsakega posameznika.

Brez Svetega Duha, ki nas spominja na Jezusa, je vera pozabljena.

Četudi se zdi evangelij v dobi interneta nekoliko zastarel, nas Sveti Duh uči, kako premagati to časovno razdaljo. »Brez Svetega Duha, ki nas spominja na Jezusa, je vera pozabljena,« tako papež Frančišek. Sveti Duh oživlja Jezusove besede in nas usmerja v sedanjost, zato je izredno pomembno, da vedno znova kličemo Svetega Duha.

Papežev poziv v luči vojne v Ukrajini: ne vodite človeštva v pogubo

Po opoldanski molitvi je sveti oče znova pozval k prekinitvi ognja in mirni rešitvi vojne v Ukrajini. »Ne vodite človeštva v pogubo,« je prosil vse, ki sprejemajo odločitve o tej krvavi vojni. Nočna mora vojne je, da se narodi obrnejo drug proti drugemu in se pobijajo med seboj. Za zaključek vojne v Ukrajini je nujno potrebna trajna rešitev.

Za zaključek vojne v Ukrajini je nujno potrebna trajna rešitev.

Že na predvečer binkoštnega praznika je papež pozval h »kulturi miru«: svet zaznamujejo posledice epidemije, lakota in trpljenje v številnih delih sveta, je dejal v video sporočilu, namenjenemu udeležencem binkoštne vigilije. V nagovoru je omenil tudi krvave spopade v Ukrajini.

Nalaganje
Nazaj na vrh