Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neurja prinesla nove poplave, a najhujšega ni bilo

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 28. 08. 2023 / 20:54
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2023 / 07:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neurja prinesla nove poplave, a najhujšega ni bilo
Poplavljena kmetijska zemljišča v dolini reke Dragonje. FOTO: Bojan Kralj/STA

Neurja prinesla nove poplave, a najhujšega ni bilo

Najbolj zaskrbljujoče napovedi posledic hladne fronte, ki je včeraj zajela Slovenijo, se večinoma niso uresničile. Predvsem v severni in vzhodni Sloveniji bodo reke še naraščale, možna so razlivanja na izpostavljenih območjih. Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi možnosti izdatnih padavin izdala oranžno opozorilo za večji del države.

V Črni na Koroškem so se sinoči iz previdnosti umaknili iz domov nekateri prebivalci Spodnjega Javorja, a kot poroča STA, se je deževje ponoči umirilo. Poplavilo je le nekaj kleti. Tudi Savinja je ostala v svoji strugi.  

Neurje, ki so ga meteorologi napovedovali, je v ponedeljek, 28. avgusta, zajelo predvsem zahodno in osrednjo Slovenijo. Poplave so tokrat prizadele slovensko Istro, pa tudi severno Primorsko, nato pa so se pomaknile proti Gorenjski, kjer je najhuje na Škofjeloškem. Ker dež napovedujejo še za ves jutrišnji dan, so na najhujše pripravljeni tudi v zgornji Savinjski dolini in drugod.

 V slovenski Istri se je okrog poldneva razbesnelo neurje. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je na merilnem mestu Koper danes do 15.30 padlo 173 milimetrov dežja. Padavine so napovedane tudi jutri, zato regijski štab civilne zaščite opozarja občane, naj se ne zadržujejo blizu rek in hudournikov, ker lahko močno narastejo. 

Neurje se je prvič razbesnelo okrog poldneva, po kratkem premoru se je spet okrepilo po 14. uri. Spremljali so ga udari strel in močan veter. Uprava za zaščito in reševanje navaja, da je udar strele poškodoval delavca v koprskem tovornem pristanišču. Reševalci so ga oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico, po poročanju POP TV pa so ponesrečenega morali dalj časa oživljati. V koprski občini je silovit veter poškodoval streho na Osnovni šoli Šmarje in pokrito tribuno na stadionu Bonifika. 

V Tolminu zalilo tudi prostore ZD 

Med popoldanskim neurjem, ki je zajelo tudi severno Primorsko, je voda v Tolminu zalila pet stanovanjskih objektov in dislociran prostor Zdravstvenega doma Tolmin, ki je namenjen psihološki pomoči. Gasilci PGD Tolmin so vse objekte že sanirali. Občino Ajdovščina pa je zajela kratkotrajna toča v velikosti jajc, ki je poškodovala nekaj streh.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin Jure Beguš je za STA dejal, da je neurje zalilo tudi dva gospodarska objekta in eno cesto, ob tem pa so gasilci nudili pomoč vozilu, ki je v času neurja zdrsnilo s ceste. V intervencijah je sodelovalo 25 gasilcev PGD Tolmin in 14 gasilcev PGD Most na Soči.

H gospodarskim objektom in enoti za psihološko pomoč ZD Tolmin so gasilci namestili protipoplavne vreče, saj meteorologi zvečer napovedujejo nove nevihte. Protipoplavne vreče so razdelili tudi nekaterim prebivalcem, je še dodal Beguš.

V Ajdovščini je neurje zalilo nekaj kleti in poškodovalo več dreves. Toča pa je poškodovala nekaj strešnikov in strešnih oken, zato je prišlo do zamakanja objektov, je za STA dejal koordinator za Civilno zaščito na občini Ajdovščina Matevž Brataševec. Po njegovih besedah je sicer toča padala manj kot minuto. V Ajdovščini so imeli sicer zaradi neurja danes okoli 25 intervencij.

V Ljubljani zalitih več kleti in nekateri podvozi

Popoldne sta močno deževje in veter zajela tudi osrednji del Slovenije. V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in podvozih, pozorno pa spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Na preži so tudi v Medvodah, kjer občane med drugim opozarjajo na večjo možnost vnovične aktivacije plazov.

Nekaj hudourniških težav se sicer pojavlja tudi na Škofjeloškem in Cerkljanskem. Zaenkrat je najhujše v Žireh, Gorenji vasi - Poljanah in Škofji Loki, je za STA povedal poveljnik regijskega centra CZ za Gorenjsko Klemen Šmid. Na delu so gasilci, ki iz poplavljenih kleti črpajo vodo. O posredovanjih gasilcev sicer poročajo še iz Medvod, Kamnika, Kranja, Jesenic in Tržiča.

Po besedah Šmida se delno ponavlja stanje iz ujme začetka avgusta. "V kolikšni meri, je za zdaj težko reči. Lahko bi rekel, da za zdaj v manjšem obsegu. Upamo, da tako tudi ostane," je dejal.

Nevihte s točo tudi v vzhodni Sloveniji

Po napovedih meteorologov pa bodo zvečer in v prvem delu noči nevihte dosegle tudi vzhodno Slovenijo. Možna bodo krajevna neurja, ponekod tudi dolgotrajni nalivi. Jutri bodo občasno še padavine, deloma nevihte.


Nalaganje
Nazaj na vrh