Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neurja v Italiji: usodno drevo za 16-letno skavtinjo Chiaro

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 07. 2023 / 14:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neurja v Italiji: usodno drevo za 16-letno skavtinjo Chiaro
16-letna Chiara si je želela postati kuharica. FOTO: FB

Neurja v Italiji: usodno drevo za 16-letno skavtinjo Chiaro

Nedavno neurje v Italiji je poleg nepredstavljive gmotne škode terjalo še bolj tragično žrtev: drevo, ki se je sredi noči zrušilo na skavtski šotor, je pod seboj do smrti pokopalo 16-letno skavtsko voditeljico Chiaro, ki je poletje preživljala na skavtskem taboru v severni Italiji.

Chiara Rossetti iz italijanskega mesta Como je pred dobrim mesecem dni dopolnila 16 let. Dijakinja se je po zaključku pouka veselila brezskrbnih dni na skavtskem taboru, kjer je bila kot skavstka voditeljica odgovorna za otroško skupino. V zgodnjih jutranjih urah 25. julija je izgubila življenje, ko je sredi močne nevihte na šotor, v katerem je spala, padel mogočen iglavec. Chiara je umrla v trenutku.

Pred začetkom neurja ni bilo nobenih vremenskih opozoril, ki bi kakor koli namigovala na možnost takšne nesreče.

Druga dekleta, s katerimi si je delila šotor, niso bila poškodovana, zaradi tragične nesreče pa so globoko pretresena. Tragedija se je zgodila v občini Corteno Golgi v pokrajini Brescia na severu Italije v gorah na okoli 1.400 metrih nadmorske višine. Po besedah krajevnega župana pred začetkom neurja ni bilo nobenih vremenskih opozoril, ki bi kakor koli namigovala na možnost takšne nesreče, kot je poročal italijanski časnik Avvenire. Skavtski tabor se je začel dva dni pred tem, udeležilo pa se ga je okoli 70 mladih v starosti od 11 do 16 let. Po nesreči so celoten tabor nemudoma evakuirali.

Izrazi sožalja domačih škofa in župnika

Župnik Chiarine domače župnije Kristusa Kralja v Comu Roberto Bartesaghi se Chiare spominja kot »veselega, nasmejanega in vedno dejavnega dekleta«. »Imela je zelo prisrčen značaj«, bila je »zelo materinska« in je znala navezovati stike z mlajšimi, »ki jih je vedno z veseljem razvajala«.

Škof Coma, kardinal Oscar Cantoni, se je na prizorišču skavtskega tabora pridružil žalujočim mladim in njihovim staršem.

Škof Coma, kardinal Oscar Cantoni, se je takoj zatem, ko je izvedel za tragedijo, odpravil na prizorišče skavtskega tabora, da bi se pridružil mladim in njihovim staršem. V sporočilu škofiji Golgi je zapisal: »Globoko užaloščen delim bolečino družine ter vseh mladih in mladinskih voditeljev tretje skavtske skupine Como ob tragični smrti mlade Chiare med poletnim taborom v Cortenu zaradi hudih neurij, ki so se v zadnjih urah pojavila na našem območju. Ko Chiaro zaupam Gospodu življenja, za vse prosim daru tolažbe v veri. Naj ta tragični dogodek postane priložnost za obnovitev bratstva in solidarnosti za vse.«

Želela je postati kuharica

Mlada skavtinja, ki je 16 let dopolnila 20. junija letos, si je želela postati kuharica, so v teh dneh poročali italijanski mediji. Obiskovala je center za poklicno usposabljanje Monte Olimpino v Comu, s poudarkom na kuhanju, in je pravkar zaključila drugi letnik. Čez dobrih šest tednov bi se vrnila v šolske klopi, kjer bi z vztrajnostjo, potrpežljivostjo in požrtvovalnostjo, kakor je to počela, še naprej udejanjala svoje sanje: nekega dne si je želela odpreti lastno restavracijo.

16-letna Chiara naj bi se s skavtskega tabora vrnila 27. julija: ta dan jo bodo pokopali v domači župniji.

Njeni profili na družbenih omrežjih se ne razlikujejo kaj dosti od profilov njenih vrstnikov: govorijo o prijateljih, smehu, skavtskih izletih, predvsem pa pričujejo o njeni strasti do kuhanja in neizmerni ljubezni do skavtskega življenja. S skavtskega tabora naj bi se vrnila 27. julija: ta dan jo bodo pokopali v domači župniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh