Zapri
Iskanje

New York: razstava o katolištvu Andyja Warhola

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 11. 2021 / 08:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 08:50
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

New York: razstava o katolištvu Andyja Warhola

New York: razstava o katolištvu Andyja Warhola
Andy Warhol FOTO: Wikipedia
Newyorški Muzej Brooklyn javnosti predstavlja katolištvo pop-art umetnika Andyja Warhola (1928-1987). Razstavo z naslovom »Andy Warhol: Revelation« (»Razodetje«) so odprli minuli petek, do 19. junija 2022 pa bo na ogled okoli 100 delno novo odkritih fotografij, slik, grafik in video posnetkov izjemnega umetnika, sporočajo iz drugega največjega muzeja v New Yorku.

Kljub svetovni slavi sta grško-katoliška vzgoja sina evropskih priseljencev in njen globok vpliv na Warholovo življenje in ustvarjanje manj znani značilnosti njegove življenjske poti, pri avstrijskem Kathpressu navajajo iz knjižice, ki spremlja razstavo. S tokratnim izborom umetnikovih del so v muzeju želeli raziskati njegov vseživljenjski odnos do katoliške vere, ki se pogosto pojavlja tudi v Warholovih stvaritvah. Pri portretih znanih osebnosti ali pri predelavi renesančnih mojstrovin se je poigraval z različnimi slogi in simboliko katoliške umetnostne zgodovine in jih uvrščal v kontekst pop-arta. Warhol je vse življenje ohranjal določene katoliške obrede, obenem pa je javno živel svojo istospolno usmerjenost.

Warhol je vse življenje ohranjal določene katoliške obrede, obenem pa je javno živel svojo istospolno usmerjenost.

Na razstavi med drugim prikazujejo slike iz njegovega ciklusa »Zadnja večerja« (1986) po Leonardu da Vinciju, film »The Chelsea Girls« (1966), nedokončan film o sončnem zahodu, ki ga je financirala Katoliška cerkev, ter risbe Warholove matere Julie Warhola. Razstava predstavlja teme, kot so življenje in smrt, oblast in hrepenenje, Kristusove podobe, družinska izročila in izročila priseljencev, vloga ženske, pa tudi »neobičajna hrepenenja«.

Andy Warhol se je rodil 6. avgusta 1928 v Pittsburghu v ameriški zvezni državi Pensilvaniji kot sin priseljencev iz vasi Mikova v Karpatih (danes Slovaška, takrat Madžarska), kot Andrew Warhola pa je zakrament svetega krsta prejel v Grško-katoliški cerkvi. Študiral je oglaševalsko grafiko in je med drugim s portreti hollywoodskih zvezd in politikov ter embalažami za znamenito instant juho Campbell več kot štiri desetletja usmerjal sodobno umetnost. 

Vsak človek ima pravico do svojih petnajstih minut slave.

Legendaren je njegov izrek, da ima vsak človek pravico do svojih petnajstih minut slave. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja, na vrhuncu svoje slave, je Warhol sam postal ikona in oglaševalski objekt z lastno televizijsko oddajo. Umrl je 22. februarja 1987 v starosti 58 let v New Yorku za posledicami rutinskega operativnega posega.

Pred tremi leti so razstavo o Andyju Warholu načrtovali tudi v Vatikanskih muzejih, ki pa je nato niso udejanjili.

Warholov nagrobnik FOTO: Wikipedia

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh