Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

New York Times: številni splavi opravljeni na podlagi napačnih izidov testiranj

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 01. 2022 / 12:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 13:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
New York Times: številni splavi opravljeni na podlagi napačnih izidov testiranj
Nosečnica med ultrazvočnim pregledom (fotografija je ilustrativna). FOTO: Tatjana Splichal

New York Times: številni splavi opravljeni na podlagi napačnih izidov testiranj

Podporniki življenja so zaskrbljeni: nedavna raziskava ameriškega časnika New York Times je pokazala, da so rezultati predrojstvenih krvnih testiranj za genetske nepravilnosti pri razvoju zarodka v alarmantno veliko primerih napačno pozitivni, kot taki pa prepogosto vodijo v splave nerojenih otrok.

Nosečnice so pogosto zgrešeno obveščene, »da nekaj vzorcev njihove krvi, odvzete v prvem trimesečju nosečnosti, lahko tako zanesljivo dopušča odkrivanje resnih razvojnih težav v DNK zapisu njihovih zarodkov,« so po navedbah ameriškega katoliškega portala CNA v začetku leta zapisali v omenjenem časniku. Toda, kot ugotavljajo avtorji prispevka, so »črne napovedi«, ki jih predvidijo najpogosteje uporabljeni sodobni predrojstveni testi, »običajno napačne«.

Črne napovedi, ki jih predvidijo najpogosteje uporabljeni sodobni predrojstveni testi, so običajno napačne.

Ugotovitve, zapisane v prispevku, po mnenju podpornikov življenja kažejo zgolj potrebo po večji podpori bodočim staršem, naj se pripravijo na morebitne zdravstvene težave svojega otroka, žal pa je velika večina takšnih otrok »krivično obsojenih na splav«. Starši s strani medicinske stroke pogosto niso deležni podpore, da bi znali bolj ceniti življenje, ki jim je podarjeno, testiranja, ki velikokrat prinašajo zgrešene rezultate, pa še poglabljajo tragedijo staršev in zanje pomenijo pritisk, da se prej odločijo za prekinitev nosečnosti. V resnici pa je vsako življenje dragoceno in si zasluži zaščito – ne glede na stopnjo razvojne nepravilnosti, trdijo ameriški nasprotniki splava.

Avtorji prispevka v New York Times so opravili izčrpne pogovore z raziskovalci in so primerjali različne rezultate testov, »da bi kar najbolje ocenili, kako natančno pet izmed najpogostejših predrojstvenih diagnostičnih testov določa razvojne nepravilnosti zarodka«. Ugotovili so, da so pozitivni rezultati testov napačni v približno 85 odstotkih primerov, toda pozitiven rezultat žal zelo pogosto pripomore k »smrtni obsodbi« nerojenega otroka.

V nekaterih državah po svetu je splavljenih kar 95 odstotkov otrok, pri katerih še pred rojstvom ugotovijo možnost navzočnosti Downovega sindroma.

Predrojstveni testi za ugotavljanje Downovega sindroma so recimo v uporabi že več desetletij in v nekaterih državah po svetu je splavljenih kar 95 odstotkov otrok, pri katerih še pred rojstvom ugotovijo možnost navzočnosti Downovega sindroma.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh