Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neznanec uničil Marijin kip v Podutiku

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 10. 2021 / 06:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 00:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neznanec uničil Marijin kip v Podutiku
Marijin kip je uničen po letu dni od postavitve. FOTO: FB Župnija LJ Podutik

Neznanec uničil Marijin kip v Podutiku

Neznani storilec se je znesel nad Marijinim kipom na ploščadi pred cerkvijo v ljubljanskem Podutiku, ki tam stoji šele dobro leto dni, in ga uničil.

»Ti! Ne vem, kaj se je dogajalo v tvoji glavi, da si uničil Marijin kip. Kip, ki je last celotne župnije. Mnogo faranov si ga je želelo imeti že nekaj časa. In lani so ga končno dobili in svoje življenje izročili Mariji. Prispevali so svoj denar, čas in trud, da je nastal Marijin kip. Ti pa si to uničil v trenutku. Cerkev niso samo duhovnik, škofje, sestre …, so tudi ljudje, župljani. Morda je kdo od njih tudi tvoj prijatelj. Hvala,« so na družbenem omrežju zapisali v Župniji Ljubljana Podutik.

Cerkev niso samo duhovnik, škofje, sestre …, so tudi ljudje, župljani. Morda je kdo od njih tudi tvoj prijatelj.

Delo kiparja Zlata Rudolfa

Marijin kip je iz marmornega bloka izklesal akademski kipar Zlato Rudolf iz Idrijske Bele, še pred lanskim praznovanjem praznika Marijinega vnebovzetja pa so ga prepeljali v Podutik in ga tam postavili na ploščad pred cerkvijo, kjer ga je v sklopu prazničnih slovesnosti blagoslovil domači župnik Marko Čižman.

Avtorjeve besede

»V življenju se zgodi, da padeš tako globoko, da ne moreš globlje. Tu pa sta potem dve vrsti ljudi. Nekateri obležijo in zbolijo, drugi pa se dvignejo, poletijo in naredijo čudovite stvari – tako kot Marija,« je avtor kipa dejal pred blagoslovom.


To ni prvi letošnji primer

To ni prvi letošnji primer vandalizma na cerkvenih objektih ali kristjanofobije v Ljubljani. Tako smo sredi marca poročali o grafitu na steni lekarne na Prešernovem trgu, v začetku leta pa je storilec v fresko Marijinega oznanjenja na južnem pročelju stolnice sv. Nikolaja vrgel balon s temno barvo in jo poškodoval.

Širjenje sovraštva in vnašanje nemira

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je že predlanskega novembra obsodil vsakršno manifestacijo verske nestrpnosti ali sovraštva, skrunjenje verskih objektov pa je, kot je poudaril, oblika napadov na svobodo izražanja veroizpovedi. Tovrstni dogodki po njegovem ne povzročajo le materialne škode, temveč širijo sovraštvo in vnašajo nemir med ljudi.

Kaj je kristjanofobija?

Kristjanofobija ali protikrščansko delovanje je sicer vsak izraz nestrpnosti, diskriminacije, vandalizma, strahu, odpora, izključevanja ali sovraštva do krščanstva, krščanskih simbolov in vernikov. »Kristjanofobija je tema, ki je osrednji mediji ne obravnavajo radi, vendar jo bodo zaradi pogostosti pojavljanja morali začeti pogosteje objavljati. Preden bo prepozno,« je včeraj na družbenem omrežju zapisal Janez Snoj.

Kupi v trgovini

Akcija
Knjiga četrtletja
SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh