Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neznani Kregar

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 05. 07. 2023 / 07:44
Oznake: Duhovnik, Galerija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 09:08
Neznani Kregar
Neznani Kregar, razstava ob 50 letnici smrti Staneta Kregarja. FOTO: Tatjana Splichal

Neznani Kregar

Ob 50. obletnici smrti slikarja in duhovnika Staneta Kregarja v galeriji Družina na ogled 24 njegovih še nikoli ali redko razstavljenih slik.

Prvega avgusta bo minilo petdeset let od smrti slikarja in duhovnika Staneta Kregarja (1905–1973). Ob obletnici je v juliju in avgustu v galeriji Družina spominska razstava njegovih 24 del, ki je po besedah kustosa dr. Andreja Dobleharja »manjša slikarjeva retrospektiva, saj zajema prav vsa Kregarjeva slogovna obdobja«. Slike so za razstavo posodile razne inštitucije, med drugim kar deset Nadškofijski ordinariat, pa tudi slikarjevi sorodniki in zbiralci. Večina slik še ni bilo razstavljenih, nekaj pa ne že od velike retrospektivne razstave v Moderni galeriji pred dobrega pol stoletja – od tod naslov razstave Neznani Kregar.

Še danes budi zanimanje in občudovanje

O Stanetu Kregarju je bilo že veliko povedanega in napisanega, je na odprtju razstave dejal umetnostni zgodovinar dr. Andrej Doblehar: »Avtorji so si v monografijah, katalogih, člankih in diplomskih delih postavljali vprašanja o njegovem velikem opusu in pionirskih slogovnih spremembah, o dvojnosti njeg...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh