Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NIJZ navaja informacije o koronavirusu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 25. 02. 2020 / 12:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2020 / 07:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

NIJZ navaja informacije o koronavirusu

Zbrali smo nekaj osnovnih podatkov, ki jih navaja NIJZ. Več informacij na njihovi spletni strani.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) redno poroča o novem koronavirusu. Spodaj smo zbrali nekaj osnovnih podatkov. Več informacij pa lahko najdete na spletni strani NIJZ.



Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. V preskušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na koronaviruse.

Zdravljenje je simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi ni zadostna npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd.
Cepivo ne obstaja.

Kaj svetujemo potnikom po vrnitvi z območij, kjer se pojavlja novi koronavirus?

Če ste potovali na območjih, kjer se pojavlja novi koronavirusi in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že ob povratku zboleli s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka):
· ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi,
· pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste nedavno potovali na območja, kjer se pojavlja novi koronavirus ter ste zboleli,
· preden zakašljate ali kihnete, si pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan. Skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi tudi razkužujte.

Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oziroma dobili nasvet glede na vaše zdravstveno stanje.

Kakšno je trenutno stanje?

V januarju in februarju 2020 zaznavajo primere po celotni Kitajski in primere, v državah Jugovzhodne Azije in izven Azije (Avstralija, ZDA, Evropa). Število potrjenih primerov narašča, določen delež bolnikov je umrl (2-4 %). Število potrjenih primerov se spreminja dnevno. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2 in so dostopni na naslednji povezavi, ki je v angleškem jeziku.

Nalaganje
Nazaj na vrh