Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Niko Žvokelj: Miklavževi darovi so skromni, štejeta pozornost in prava stvar

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 06. 12. 2023 / 00:30
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2023 / 20:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Niko Žvokelj: Miklavževi darovi so skromni, štejeta pozornost in prava stvar
Pater Niko Žvokelj je letos prejel plaketo Mestne občine Nova Gorica za svoj trud in aktivnosti na mnogih področjih svojega bivanja v Novi Gorici. FOTO: Ana Rojc

P. Niko Žvokelj: Miklavževi darovi so skromni, štejeta pozornost in prava stvar

Danes, 6. decembra, goduje sv. Miklavž ali sv. Nikolaj, ki je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. Podoba tega prikupnega svetnika je v nas tako močno živa že od otroških let, bolj kakor podoba malokaterega drugega svetnika. O svojem zavetniku nam je spregovoril pater Niko Žvokelj, ki deluje v samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici kot predstojnik podružne hiše.

»Dela je veliko, odgovornosti prav tako, rad učim otroke, se pogovarjam z mladimi, fanti iz komune, zanimiva so srečanja z župljani in obiskovalci. Zelo rad vozim motor – čoper, seveda kadar mi dopušča čas. Življenje in delo s sobrati mi pomeni največ, zato sem se odločil za red sv. Frančiška,« je za Družino povedal Niko Žvokelj

Niko Žvokelj na motorju. FOTO: Albert Podgornik 

Sv. Nikolaju je posvečenih okoli 200 cerkva 

Kmalu po smrti okrog leta 350 so sv. Nikolaja ljudje začeli častiti kot svetnika. Zaradi dobrote je postal priprošnjik v različnih življenjskih stiskah. Za svojega zavetnika ga častijo mornarji, brodarji in splavarji. 

Prve cerkve njemu v čast so postavljali ob vodah. Med temi je tudi ljubljanska stolnica, ki je bila prvotno cerkev ljubljanskih ribičev in čolnarjev. Na Slovenskem je zabeleženo največ cerkva, ki so posvečene temu priljubljenemu svetniku - okoli 200. Mnoge od teh cerkva prikazujejo prizore iz legende o njegovem življenju.

Stolnica sv. Nikolaja v Ljubljani. FOTO: Arhiv Družine

Kdo je zaslužen, da vam je ime Niko?

Samo in edino moja mama. Zdravniki so ji odsvetovali, da bi donosila, ker naj bi bila oba v življenjski nevarnosti. V hudi stiski se je obrnila na župnika v Kranju Franca Blaja, ki ji je svetoval devetdnevnico k sv. Nikolaju, zavetniku materam v stiski. Po devetih dneh se je odločila za življenje. Rodil se je 5,4 kilograma težak dečko. Oba sva preživela. Kljub očetovi drugačni izbiri imena, je mama vztrajala, da so me poimenovali Nikolaj. To mi je mama zaupala leta po moji novi maši. Brez vedenja o tem sem izbral g. Blaja za novomašnega pridigarja, čeravno je imel prek 80 let. Naključij ni.

Kako se verski pomen svetega Nikolaja ohranja v današnjem sekulariziranem svetu ter kako ta ohranjenost vpliva na tradicije obdarovanja?

Od vseh treh dobrotljivih mož je edino škof Nikolaj resnična osebnost, ki po skoraj 1700 letih priča, da je prava dobrota skrita, neponiževalna do prejemnika. Njegova dobrota uči opaziti stisko ljudi in brez televizije pomagati. Miklavževi darovi so skromni, kjer štejeta pozornost in prava stvar. Otrokom svetujem, naj mu napišejo prijazno pismo in zapišejo samo eno željo, pa bodo vedno presenečeni. Če jih napišejo veliko, bodo »veliko« razočarani.

Niko in Nik. FOTO: Osebni arhiv 

Kakšna je vloga svetega Nikolaja v vzgoji otrok in prenašanju vrednot ter kako se te vloge spreminjajo v sodobni družbi?

Komercializacija je uspela Coca Coli, ki je iz st. Nicholausa in Clausa naredila fathra Christmasa in zaslužek postavila pred vrednote. Hollywood je naredil ogromno solzavih filmov, ki zmešajo svetnike, in to prav Nikolaja in božič, v čudno »mineštro« kvazi dobrote.

Sv. Nikolaj ali Miklavž ima močno sporočilo tudi danes. Vesel sem, ker se duhovniki, kateheti, mladi in stari trudijo poudarjati izvorno obliko dobrote. Ta je enostavno evangelij. Žal nekateri ne morejo razumeti smisla Miklavževe dobrote. Na primer, nikakor mi ni razumljivo, da šola v naši župniji za otroke organizira »bazar« in to ravno na dan in uro, 5. decembra, ko imamo Miklavža za otroke v naši župniji in s tem spravljajo starše in otroke v veliko zadrego. Upam, da je to pomota.

Kakšni pa so običaji v drugih delih sveta?

Malo sem nakazal že v prejšnjem odgovoru. Marsikje ohranjajo tradicijo in poudarjajo dobrodelnost s koncerti, Miklavževimi sprevodi ali nočnim obdarovanjem.

Niko Žvokelj v Avstraliji (Melbourne 2020). FOTO: Osebni arhiv 

Sv. Nikolaj je vernikom hotel biti zgled, zlasti v dobrodelnosti. Kaj se še lahko od njega naučimo?

Navdušen sem nad pravoslavnimi brati, ki ga ne častijo toliko kot dobrotnika, ampak zagovornika, da je Marija Bogorodica, Božja Mati, saj se je udeležil Nicejskega koncila leta 325. Pokojni g. Kavčič, župnik v Dolenjskih Toplicah, je postavil vitraž v cerkvi, ki predstavlja odvzem škofovskega dostojanstva, ker je zagovarjal Božje materinstvo. V sanjah vidi Marijo z Jezusom v naročji, ki naroči angelu z mitro v rokah, naj mu jo položi na glavo.

Poglejte si oddajo, kjer sta Kaja in Katja raziskovali Cerkev sv. Nikolaja v Bohinjski Bistrici

Sv. Nikolaj velja za priprošnjika za srečno poroko, proti vodnim nevarnostim, v stiski na morju in proti tatovom. Se mu tudi vi kdaj priporočite? Imate kakšno izkušnjo, ki bi jo delili z nami?

Veliko je bilo poklicev, ki so se mu priporočali. Najbolj znani so ribiči, pomorščaki, čolnarji in splavarji. Svojemu nebeškemu zavetniku se veliko priporočam in tudi izročam stiske predvsem mater in otrok. Poskušam ga posnemati v dobroti, saj sem sam čudež, ki ga je izprosil pri Bogu. Prepričan sem, da je posredoval pri vrnitvi Strunjanskega samostana, ker realno ni bilo izgledov. V prvotnih načrtih bi bila tam tudi kapela sv. Nikolaja, varuha pomorščakov in ribičev in bi se povezal z zunanjim prostorom za obhajanje slovesnosti Marijinega praznika.

Na Slovenskem je temu priljubljenemu svetniku posvečenih največje število cerkva – okoli 200. Zakaj mislite, da je sv. Nikolaj na Slovenskem tako priljubljen svetnik?

Najprej zaradi vodnatosti naše dežele in nebogljenosti človeka ob vodnih ujmah. Ljubljanska stolnica mu je posvečena, novomeška nad reko Krko z najlepšo in najdragocenejšo sliko, ne nazadnje tudi stolna cerkev v Murski Soboti s čudovitim kipom zavetnika v krožišču. Ljudje so se mu radi priporočali in ga posnemali v dobroti.

Miklavž je tudi vremenski napovedovalec. Če je na Miklavževo mrzlo, pravijo, da bo huda zima. 

Nikolajevi atributi so škofovska mita in palica, tri zlate krogle na knjigi, tri zlata jabolka, trije mošnjički … Zakaj tri zlete krogle na knjigi in zakaj so stvari vedno v trojicah?

Razlog je v zgodbi o treh dekletih, ki jih oče ni mogel poročiti brez potrebnega denarja. Njihova usoda v pristaniškem mestu bi bila lahko zelo kruta. Škofu Nikolaju je prišla na uho stiska teh deklet. Ponoči je vrgel skozi okno tri mošnjičke s potrebno vsoto in rešil uboga dekleta.

Sv. Nikolaj. FOTO: Splet 

Izročilo obdarovanja otrok

V 19. stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo Miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Po legendi namreč ta svetnik na predvečer svojega godu s spremstvom (angeli in parkeljni) hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe.

V župnijah Grosuplje, Lipoglav in Polica je lansko leto sv. Miklavž skupaj z angelčki otrokom razdelil 900 daril. FOTO: Milena Nagel

Starša sta Nikolaju zapustila veliko premoženje, ki ga je brezpogojno razdelil revežem. Kako lahko mi danes sledimo temu zgledu?

Da imamo odprte dlani za stisko sočloveka in še bolj, da odpremo svoja srca. Borimo se proti reklu, »da je denar sveta vladar«. Pomagajmo ljudem odpirati oči in srce za dobroto in ljubezen z deli, ki bodo govorila, da je Bog vladar sveta. Za to niso potrebne besede, ampak dejanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh