Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nikodemovimi večeri v Mariboru letos v znamenju umetne inteligence

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 11. 2022 / 16:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2022 / 13:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nikodemovimi večeri v Mariboru letos v znamenju umetne inteligence
Nikodemovi večeri v Mariboru leta 2019. FOTO: Arhiv UŽM

Nikodemovimi večeri v Mariboru letos v znamenju umetne inteligence

V Mariboru bodo jutri in naslednjo sredo pripravili dogodka v sklopu Nikodemovih večerov. Letošnja sta posvečena odkrivanju pomena umetne inteligence.

Organizator Nikodemovih večerov sta Univerzitetna župnija v Mariboru in akademsko društvo AMOS, ki deluje pod okriljem univerzitetne župnije. »Na dveh srečanjih, 9. in 16. novembra, bomo izvedeli, kaj je to umetna inteligenca, zakaj je pomembna in kje jo uporabljamo v vsakdanjem življenju,« je za naš spletni portal povedal župnijski upravitelj Univerzitetne župnije Maribor Primož Lorbek.

Primož Lorbek, župnijski upravitelj Univerzitetne župnije Maribor. FOTO: Ivo Žajdela

Gost prvega večera bo Blaž Pongrac, gostja drugega Maruša Pongrac

Gost prvega večera bo asistent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko mag. Blaž Pongrac, ki je magistriral na temo umetne inteligence, gostja drugega večera pa bo Maruša Pongrac, ki je magistrirala na temo vpliva umetne inteligence na človeka in njegov razvoj.

Zadnje srečanje, ki bo 23. novembra, bo potekalo na državni praznik, na dan Rudolfa Maistra zato ga bodo posvetili naši domovini, predvsem pa liku in delu Rudolfa Maistra.

Zakaj umetna inteligenca?

O tem, zakaj so za osrednjo temo letošnjih Nikodemovih večerov izbrali umetno inteligenco, Lorbek odgovarja: »Vsekakor ima umetna inteligenca vpliv tudi na duhovnost človeka. O tem sicer ne vem veliko, a se bom kot univerzitetni župnik o tem skušal pozanimati in to osvetliti slušateljem. Zagotovo pa lahko umetna inteligenca vpliva na človekovo vest, a o tem, kolikor sem uspel raziskovati v teh dneh, je še malo povedanega in utemeljenega.«

Kdo je bil Nikodem?

Nikodem je bil farizej in član judovskega velikega zbora. Kot piše v knjigi Svetniki, je poznal Mojzesovo postavo, a ga je Jezusov nastop v javnosti presenetil. Nikodem je v Jezusu spoznal božjega učitelja, Kristus pa mu je govoril o nujnosti prerojenja. Sadovi tega pogovora so se pokazali šele pozneje. Nikodem se je v judovskem velikem zboru potegnil za Jezusa, ker ga je ta hotel obsoditi. Po njegovi smrti pa se je javno priznal za njegovega učenca, ko je pomagal, da so ga lepo pokopali.

Navdihnil Michelangela

Nikodema so že v zgodnji krščanski dobi častili kot svetnika in spoznavalca. Upodabljali so ga umetniki vseh časov, med njimi tudi Michelangelo v slovitem »Snemanju s križa« v firenški stolnici, ki si jo je izbral za svoj grob. Nikodemovi podobi je vtisnil poteze svojega obraza. Michelangelo je bil namreč član bratovščine, ki je pomagala obsojencem in pokopavala usmrčene. Nikodemova vloga pri Kristusovi smrti je dala firenškemu mojstru misel, da si ga je vzel za zgled v svoji bratovščini.

Kupi v trgovini

birma
Zgodbe o svetnikih
Za mladino
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh