Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nikoli slovenska vrhnja buržoazija ni imela take moči nad ostalimi deli družbe«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 09. 2023 / 12:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2023 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nikoli slovenska vrhnja buržoazija ni imela take moči nad ostalimi deli družbe«
Takšen je bil rezultat glasovanja o spremembah Zakona o verski svobodi. FOTO: RTV Slovenija/zajem zaslona

»Nikoli slovenska vrhnja buržoazija ni imela take moči nad ostalimi deli družbe«

Kljub nasprotovanju opozicije je koalicijski glasovalni stroj včeraj v Državnem zboru potrdil novelo Zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), novelo Zakona o zaščiti živali, spremembe Zakona o verski svobodi in Zakon o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja covida-19.

Kot smo že poročali, spremenjen Zakon o verski svobodi znižuje višino državnega kritja prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev in ukinja status splošne koristne organizacije verskim skupnostim, čemur so nasprotovali v opoziciji, vse največje verske skupnosti v Sloveniji, zakonski predlog pa je raztrgala tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora.


Novela Zakona o KGZS

Novela Zakona o KGZS določa, da za člane določenih organov zbornice na prihodnjih volitvah (2024) ne smejo kandidirati člani organov političnih strank, poslanci Evropskega parlamenta, predsednik države ali vlade, ministri, državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in sekretarji ministrstev, direktorji občinskih uprav, tajniki občin …

Novela Zakona o zaščiti živali

Novela Zakona o zaščiti živali poleg prepovedi privezovanja psov, vzpostavitve videonadzora v klavnicah in ustanovitve prehodnih hlevov za odvzete živali predvideva tudi vzpostavitev inštituta kvalificiranega prijavitelja – osebe, katere naloge bodo zlasti v odkrivanju in prijavljanju mučenja in zanemarjanja živali, osveščanju in sodelovanju v inšpekcijskih postopkih.

Nevaren vzorec

»'Sovražni' govor bodo tudi prijavljale nekakšne partizanske enote, pardon – 'zaupanja vredni prijavitelji'. Nevaren vzorec,« je na družbenem omrežju opozoril dr. Žiga Turk. Tomaž Štih – Libertarec pa: »Model kvalificiranega/zaupanja vrednega prijavitelja je običajna praksa iz totalitarnega socializma. Levičarji v Venezueli pod Alpami vzpostavljajo družbo špijonov, ki bodo imeli policijska pooblastila in vdirali na družinske kmetije. In to s štirimi razredi FDV in izkaznico ene od provladnih organizacij. Dve leti opozarjam, da gre Golob po poti Mussolinija. No, to je pa zdaj fašizem.«

Zakon o povračilu glob zaradi covidnih odlokov

Tudi zakonu o povračilu glob zaradi covidnih odlokov so v opoziciji nasprotovali, saj da bo povzročil nove krivice. Opozorili so, da so bili ukrepi v času prejšnje vlade Janeza Janše sprejeti z legitimnim ciljem varovanja življenja in zdravja državljanov ter usklajeni tudi na ravni EU in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Arhetipska sovražnika sta jih v enem zamahu dobila po grbi

»Ulično krilo režima je oproščeno kovidnih glob. Oba arhetipska sovražnika, kmet in duhovnik, sta jih tako rekoč v enem zamahu dobila po grbi. Tudi vse ostalo, zlasti mediji, je pod nadzorom. Nikoli slovenska vrhnja buržoazija ni imela take moči nad ostalimi deli družbe,« je včerajšnji dan v Državnem zboru in hkrati trenutno ozračje v državi z enim čivkom povzel p. Branko Cestnik.

To je ta lepa naša Svoboda

Politolog dr. Miro Haček pa je včerajšnje dogajanje na družbenem omrežju komentiral: »Državni zbor kljub negativnim mnenjem ustavnih pravnikov in lastne zakonodajno-pravne službe sprejema zelo sporne zakone, ki seveda niti pod razno niso niti usklajeni z vsemi deležniki. To je ta lepa naša Svoboda.«

Nalaganje
Nazaj na vrh