Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nina Krt: Velikonočne teme so za otroke zahtevne, a hkrati najpomembnejše

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 11. 04. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nina Krt: Velikonočne teme so za otroke zahtevne, a hkrati najpomembnejše
Nina Krt je žena, mama petih otrok in katehistinja v župniji Šoštanj. FOTO: Osebni arhiv

Nina Krt: Velikonočne teme so za otroke zahtevne, a hkrati najpomembnejše

Nina Krt, po poklicu profesorica razrednega pouka, prihaja iz župnije Šoštanj.

Z možem Andrejem sta poročena 12 let in imata pet osnovnošolskih otrok. Najstarejša Tinkara hodi v sedmi razred, sledijo pa ji Martin, Aljaž, David in najmlajši Tadej, ki letos obiskuje prvi razred. 

Nina Krt je zelo aktivna v domači župniji, saj tam verouk poučuje že peto leto in uči 1., 2., 3. in 5. razred. »Že kot otrok sem bila zelo vpeta v življenje v župniji. Lahko bi rekla, da sta bila cerkev in župnišče moj drugi dom. Tam sem se (in se še vedno) zelo dobro počutila in rada sem bila tam. Ko pa sem se poročila, sem odšla v župnijo Šoštanj, a s tem se moj odnos do Cerkve ni spremenil. Še vedno me je srce vleko k Njemu. Zato sem, po rojstvu najmlajšega sina, začela poučevati verouk, saj mi je pričevanje o Jezusu našim najmlajšim nekaj najlepšega in včasih tudi zabavno,« nam pove z nasmehom. 

Cvetna nedelja pri družini Krt. FOTO: Osebni arhiv

Velikonočne teme od kateheta zahtevajo temeljito pripravo 

»Teme, ki so povezane z največjim krščanskim praznikom – Veliko nočjo, so seveda zelo zahtevne za otroke, hkrati pa najpomembnejše. Od kateheta zahtevajo temeljito pripravo,« je prepričana Nina Krt. 

»Z mojimi veroučenci ves postni čas beremo in se pogovarjamo o Jezusovem trpljenju in smrti. Otrokom želim predstaviti celotno dogajanje od cvetne nedelje do velike noči. Želim se dotakniti vsake podrobnosti, ki zaznamuje določen trenutek Jezusove poti do vstajenja. Se pa velikokrat zgodi, da me (kljub moji drugačni pripravi) otroci s svojimi vprašanji "prisilijo" v čisto drugo smer, a jim to namerno dovolim. Otroci namreč nimajo zadržkov pri raznovrstnih vprašanjih. Nanje jim poskušam odgovoriti na njim najbolj primeren in dojemljiv način.« 

Velikokrat zgodi, da me otroci s svojimi vprašanji "prisilijo" v čisto drugo smer, a jim to namerno dovolim. (Nina Krt) 

Ključno je branje Božje besede 

»Pri katehezi se sama vedno poslužujem branja Božje besede. Verjamem, da le z njo lahko resnično razlagamo in izkusimo bistvo velike noči, vstajenja in odrešenja. Včasih svetopisemski odlomek podprem z izbranim slikovnim gradivom, velikokrat pa prepustim otrokom, da si sami izoblikujejo podobo. Pri razlagi tako zahtevnih tem, kot sta na primer trpljenje in smrt, menim, da so najboljši pogovor in otrokove izkušnje. Na ta način v otroku vzbudimo empatijo. Na podlagi le-te pa lahko pomagamo otroku pri nadgrajevanju osebnega odnosa z Bogom,« je prepričana Nina. 

Velikonočni prazniki so priložnost, da o največjem krščanskem prazniku spregovorimo tudi našim otrokom. FOTO: Tatjana Splichal

Sveta maša je najboljši »didaktični pripomoček«

Izkušenj in izzivov pri poučevanju verouka Nini Krt gotovo ne manjka. »A kljub vsemu sem prepričana, da je najboljši in najučinkovitejši "didaktični pripomoček" sveta maša. Izkustva, ki ga otrok doživi pri obhajanju svete evharistije na veliki četrtek, pri obredu velikega petka, pri slavljenju velikonočne vigilije in pri veseli aleluji na vstajenjski procesiji, ne more nadomestiti nobena razlaga še tako podučenega kateheta,« zaključi naša sogovornica. 


Kupi v trgovini

O, ti naš Lovro...
Družina in vzgoja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh