Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Njena dela žarijo v svetlobi«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 02. 09. 2016 / 08:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Njena dela žarijo v svetlobi«

»Njena dela žarijo v svetlobi«

V Galeriji Družina je bilo v četrtek, 1. septembra, odprtje razstave Rezke Arnuš.

V Galeriji Družina je bilo v četrtek, 1. septembra, odprtje razstave Rezke Arnuš, ki jo je odprl Tomaž Wraber, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Rezka Arnuš je na pot likovnega snovanja stopila relativno pozno, vendar kot slabovidna ljubiteljska slikarka ustvarja že 17 let. Slika predvsem krajino, tihožitje, podobe Bele krajine, v zadnjem času pa tudi figure, akte in abstrakcijo. Slikarsko samoiniciativnost je nadgrajevala s skupinskimi in samostojnimi razstavami ter udejstvovanjem na likovnih delavnicah, kolonijah in ekstemporih. Za svoja dela je prejela številna priznanja in nagrade.



Slikarko je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Označila jo je za izjemno tenkočutno likovno ustvarjalko. »Kar njeno oko ne more več zaznati, zazna njena subtilna notranjost.« Motivno slika krajine, tudi etnografske značilnosti, ženske, otroke, akte in tihožitje. Prevaja jih v lasten likovni jezik, v katerem se srečujeta (črna, jasna in tekoča) črta in barva, ki jih avtorica oblikuje v simbiozo. Uporablja tople barve z mehkimi barvnimi prehodi. Figure pa so mehke, brez podrobnosti, vendar z izrazito avtorsko artikulacijo. Skozi barvne ploske pa dosega trodimenzionalnost svojih likov. Prostori pa niso definirani, a žarijo s pozitivno orientacijo. Obuja preteklosti in prenaša tradicijo predvsem z belokranjskimi motivi. »Rezka Arnoš je neutrudna raziskovalka. Je avtorica, ki skozi barvno, hrepeni po svetlobi. Skozi moč risbe pa ohranja vez z resničnostjo. Njena dela žarijo v svetlobi, ki prihaja iz nje same,« je povedala Anamarija Stibilj Šajn.



Tomaž Wraber je ob odprtju poudaril ustvarjalnost, ki jo sam razume kot zmožnost preživetja, priprave hrane, pletenja puloverja in opazi vse, kar nas obdaja, najbolj pa se kaže v umetnosti. Rezka Arnuš konkurira na področju, kjer ima največ težav, vendar so rezultati fantastični, je pohvali slikarko.



Razstava bo na ogled od 2. od 24. septembra, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure ter v soboto od 8. do 12. ure.

Intervju s slikarko bo objavljen v novi tiskani Družini.

Foto: Ksenja Hočevar

VIDEO:


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh