Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada na področju fizike tokrat za razumevanje kompleksnih fizičnih sistemov

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 10. 2021 / 12:10
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2021 / 15:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nobelova nagrada na področju fizike tokrat za razumevanje kompleksnih fizičnih sistemov
Iz Stockholma ta teden sporočajo prejemnike letošnjih Nobelovih nagrad FOTO: Pixabay

Nobelova nagrada na področju fizike tokrat za razumevanje kompleksnih fizičnih sistemov

Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Japonec Syukuro Manabe, Nemec Klaus Hasselmann in Italijan Giorgio Parisi za prispevek k vzpostavljanju podnebnih modelov in razumevanju kompleksnih fizičnih sistemov, so danes sporočili iz Stockholma.

Trije nagrajenci si delijo letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko za svoje študije o kaotičnih in navidez naključnih fenomenih.

90-letni Syukuro Manabe in 89-letni Klaus Hasselmann sta položila temeljni kamen za poznavanje podnebja Zemlje in in vpliv tega dogajanja na človeštvo. 73-letni Giorgio Parisi pa prejme nagrado za svoj revolucionarni prispevek k odkritju odnosov nereda in nihanj v fizikalnih sistemih od atomskih do planetarnih razsežnosti, so po navedbah STA sporočili s švedske kraljeve akademije znanosti.

Vodja Nobelovega odbora za fiziko Thors Hans Hansson je v izjavi za javnost sporočil, da odkritja, ki jih nagrajujejo letos, prikazujejo, »kako naše znanje o podnebju temelji na trdni znanstveni osnovi, na strogih analizah opazovanj«.

Odkritja, ki jih nagrajujemo letos, prikazujejo, kako naše znanje o podnebju temelji na trdni znanstveni osnovi, na strogih analizah opazovanj.

Manabe je prikazal, kako je raven ogljikovega dioksida v atmosferi povezana s povečanimi temperaturami površja Zemlje. Pomembno vlogo je imel tudi pri razvoju fizikalnega modela podnebja Zemlje in je preučeval, kako se toplotna energija, ki jo Zemlja dobi od Sonca, odbije nazaj v atmosfero.

Hasselmann pa je prikazal, kako so lahko podnebni modeli zanesljivi, čeprav včasih pride do kaotičnih variacij v vremenskih smernicah. Odbor je pohvalil njegovo identifikacijo podnebnega odtisa, ki ga pustijo naravne in človeške dejavnosti, ter ugotovitve, v kolikšni meri na podnebne spremembe vplivajo izpusti, ki jih je povzročil človek.

Parisija so izbrali zaradi njegovega dela, ki je najpomembneje prispevalo k teoriji kompleksnih sistemov, saj je v njih našel skrite vzorce.

Prejemniki si bodo razdelili 10 milijonov švedskih kron nagrade, kar je nekaj manj kot milijon evrov.

Prejemniki si bodo razdelili 10 milijonov švedskih kron (nekaj manj kot milijon evrov) nagrade. Manabe in Hasselmann bosta prejela po četrtino nagrade, drugo polovico pa bo prejel Parisi.

Razglasitve letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad so se začele včeraj z razglasitvijo prejemnikov nagrade za medicino, Nobelov teden pa se jutri nadaljuje z razglasitvijo prejemnikov nagrade za kemijo, do konca tedna bosta sledili še nagradi za književnost in mir, prihodnji ponedeljek pa bo znan še dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo.

Doslej so Nobelovo nagrado za fiziko podelili 215 znanstvenikov, med njimi štirim ženskam.

Lani so Nobelovo nagrado za fiziko prejeli Britanec Roger Penrose, Nemec Reinhard Genzel in Američanka Andrea Ghez za njihova odkritja o črni luknji.

Doslej so Nobelovo nagrado za fiziko podelili 215 znanstvenikov, med njimi štirim ženskam. Američan John Bardeen je nagrado prejel dvakrat.

Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela. Nagrajenci znanstvenih kategorij ter književnosti bodo zaradi epidemije koronavirusne bolezni nagrade tudi letos predvidoma prejeli v svojih domovinah in ne v švedski prestolnici Stockholm. Nobelovo nagrado za mir običajno podelijo v norveški prestolnici Oslo.

Nalaganje
Nazaj na vrh