Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada za medicino letos za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 10. 2021 / 12:26
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nobelova nagrada za medicino letos za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik
Letošnja prejemnika Nobelove nagrade za medicino sta ameriški fiziolog David Julius in armensko-ameriški molekularni biolog Ardem Patapoutian FOTO: Twitter/STA

Nobelova nagrada za medicino letos za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik

Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino letos prejmeta ameriški fiziolog David Julius in v Libanonu rojeni armensko-ameriški molekularni biolog Ardem Patapoutian za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik, so danes po navedbah STA sporočili s švedskega inštituta Karolinska.

V Stockholmu so danes namreč razglasili prvega v vrsti letošnjih dobitnikov Nobelovih nagrad. Do prihodnjega ponedeljka bodo objavili še Nobelove nagrajence na drugih področjih: jutri sledi objava letošnjega Nobelovega nagrajenca za fiziko, v naslednjih dneh nagrajenci za kemijo, književnost in mir, prihodnji ponedeljek pa bo znan dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo že 120 let, tudi letos pa bo tako razglasitve kot podelitve zaznamovala epidemija koronavirusne bolezni. Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, nagrajenci pa prejmejo 10 milijonov švedskih kron (nekaj manj kot milijon evrov).

Letošnja dobitnika Nobelove nagrade sta omogočila razumevanje, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze, ki omogočajo zaznavanje in prilagajanje svetu.

»Prelomno odkritje« letošnjih nagrajencev za medicino

Žirija za Nobelove nagrade je ob razglasitvi nagrajencev za medicino utemeljila, da gre pri delu Davida Juliusa in Ardema Patapoutiana za »prelomno odkritje«. Med drugim so člani žirije pojasnili, da sta letošnja dobitnika Nobelove nagrade omogočila razumevanje, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze, ki omogočajo zaznavanje in prilagajanje svetu. Raziskovalca sta s celicami, občutljivimi na pritisk, odkrila nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

65-letni David Julius z Univerze Kalifornija v San Franciscu je uporabil kapsaicin, aktivno sestavino čilijev, ki povzroča pekoč občutek, za identifikacijo senzorja v živčnih končičih kože, ki se odziva na toploto.

Ardem Patapoutian pa je s pomočjo celic, občutljivih na pritisk, odkril nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

Patapoutian se je rodil v Bejrutu leta 1967 in kot najstnik prišel v Los Angeles, trenutno pa deluje v raziskovalnem medicinskem inštitutu Scripps Research v kalifornijski La Jolli.

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton za odkritje virusa hepatitisa C.

Nalaganje
Nazaj na vrh