Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada za književnost ameriški pesnici Louise Glück

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 10. 2020 / 09:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2020 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nobelova nagrada za književnost ameriški pesnici Louise Glück

Glückova pri svojem ustvarjanju črpa iz mitov in klasičnih motivov.

FOTO: splet

Nobelovo nagrado za književnost za leto 2020 prejme ameriška pesnica Louise Glück za svoj nezamenljivi pesniški glas, ki s strogo lepoto naredi individualen obstoj univerzalen, je danes po navedbah STA v Stockholmu sporočila Kraljeva švedska akademija. Glückova pri tem črpa iz mitov in klasičnih motivov, ki so pogosti v njenih delih.

Letošnja nagrajenka je leta 1968 objavila prvo pesniško zbirko Firstborn in bila kmalu priznana kot ena najvidnejših pesnic v sodobni ameriški književnosti. Objavila je dvanajst pesniških zbirk in nekaj zvezkov esejev o poeziji, katerih značilnost je prizadevanje za jasnost. Njena osrednja tema ostaja otroštvo in družinsko življenje, tesen odnos s starši ter brati in sestrami. V njenih pesmih jaz posluša, kaj je ostalo od njegovih sanj in zablod, in nihče ne more biti strožji kot ona v soočanju z utvarami o sami sebi.

Kot še poroča STA, Glückove ne gre šteti za izpovedno pesnico, čeprav sama nikoli ne bi zanikala pomena avtobiografskega ozadja. Louise Glück išče univerzalno in pri tem črpa navdih iz mitov in klasičnih motivov, ki so del večine njenih knjig. Glasovi Didone, Perzefone in Evridike, zapuščeni, kaznovani in izdani, so maske za jaz v preobrazbi, tako osebni kot splošno veljavni, piše v utemeljitvi Kraljeva švedska akademija.

Louise Glück je prejela več prestižnih nagrad, med njimi leta 1993 Pulitzerjevo nagrado in leta 2014 nacionalno knjižno nagrado. Rodila se je leta 1943 v New Yorku in živi v Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Je profesorica angleščine na univerzi Yale v Connecticutu. Po navedbah STA je četrta ženska, ki je v zadnjem desetletju prejela Nobelovo nagrado za književnost, in 16., odkar so jo leta 1901 prvič podelili.

Lani je Nobelovo nagrado za književnost prejel avstrijski pisatelj in prevajalec Peter Handke, čigar mati je bila koroška Slovenka.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh