Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnja Nobelova nagrada za medicino za odkritje virusa hepatitisa C

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 05. 10. 2020 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2020 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje

Letošnja Nobelova nagrada za medicino za odkritje virusa hepatitisa C

»Ta bolezen je globalni zdravstveni problem.«
Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejmejo Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton za odkritje virusa hepatitisa C (HCV), je po navedbah STA danes sporočil švedski inštitut Karolinska. Američana in Britanec so nagrajeni za »odločilen prispevek k boju« proti hepatitisu C. Kot pojasnjujejo pri Nobelovem odboru, je »ta bolezen globalni zdravstveni problem, ki povzroča cirozo in raka jeter ljudem po vsem svetu«.

Leta 1935 rojeni Alter, ki deluje na nacionalnem inštitutu za zdravje v ameriškem Maylandu, je preučeval bolnike s hepatitisom, ki so dobili infuzijo krvi, pri čemer je določil, da ne gre za hepatitis A ali B; 71-letni Houghton, ki od leta 2010 deluje na univerzi v Alberti v Kanadi, je uporabil nepreizkušeno metodologijo za izolacijo genoma novega virusa, ki so ga poimenovali virus hepatitisa C; Rice, ki se je rodil leta 1952 v Sacramentu, pa je dokazal, da samo ta sev virusa povzroča bolezen. Deluje na univerzi Rockefeller v ZDA.

Odkritje hepatitisov A in B je predstavljalo ključna koraka naprej, vendar je večina primerov hepatitisa, pri katerih je šlo za prenos po krvi, ostala nepojasnjenih. Kot so poudarili na Nobelovem odboru, je »odkritje hepatitisa C razkrilo vzrok drugih primerov kroničnega hepatitisa ter omogočilo krvne teste in nova zdravila, ki so rešili milijone življenj«.

Zahvaljujoč njihovim odkritjem so danes na razpolago visoko občutljivi testi za omenjeni virus. Ti so bistveno zmanjšali okužbo z virusom pri transfuziji v številnih delih sveta, s čimer se je močno izboljšalo globalno zdravje, so še pojasnili v Nobelovem odboru. Poleg tega so njihova odkritja prispevala k hitremu razvoju protivirusnih zdravil za zdravljenje hepatitisa C: »Prvič v zgodovini je mogoče to bolezen zdraviti, kar povečuje upanje za izkoreninjenje hepatitisa C iz svetovne populacije.«

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko preberemo, da virus hepatitisa C povzroča akutno ali kronično vnetje jeter. Pri 20 odstotkih okuženih se pojavijo znaki akutnega virusnega hepatitisa, ostali pa kljub okužbi nimajo značilnih bolezenskih znakov. Okužba najpogosteje izzveni spontano pri okuženih otrocih in tistih z izraženo klinično sliko (zlatenico), pri tistih, ki nimajo simptomov, pa je verjetnost spontane odstranitve virusa bistveno manjša. Navzočnost virusnega genoma 6 mesecev po okužbi kaže na kronično okužbo.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu 70 milijonov primerov hepatitisa C, vendar je to po navedbah Nobelovega odbora verjetno »podcenjeno«. Vsako leto za to boleznijo umre okoli 400.000 ljudi.

Letošnji dobitniki bodo za razliko od prejšnjih let prejeli več denarja. Nagrada v vsaki od kategorij bo vredna deset milijonov švedskih kron (okoli 950.000 evrov) namesto dosedanjih devetih milijonov kron (850.000 evrov). Današnji nagrajenci si bodo nagrado razdelili. Zaradi omejitev v zvezi z novim koronavirusom jih ne bodo prejeli na tradicionalni prireditvi 10. decembra v Stockholmu, ampak kar v svojih državah.

Foto: Pixabay

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh