Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada za književnost norveškemu pisatelju Jonu Fosseju

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 05. 10. 2023 / 14:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2023 / 19:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nobelova nagrada za književnost norveškemu pisatelju Jonu Fosseju
Letošnji Nobelov nagrajenec za književnost je Jon Olav Fosse, od leta 2012 član Katoliške cerkve. FOTO: Wikipedia

Nobelova nagrada za književnost norveškemu pisatelju Jonu Fosseju

Nobelovo nagrado za književnost za leto 2023 prejme norveški pisatelj Jon Fosse, in sicer za »svoje inovativne igre in prozo, ki dajejo glas neizrekljivemu«.

Švedska akademija je v utemeljitvi zapisala, da je obsežen Fossejev opus, napisan v norveškem jeziku nynorsk, sestavljen iz obilja dram, romanov, pesniških zbirk, esejev, knjig za otroke in prevodov. Fosse je danes eden najpogosteje uprizarjanih dramatikov na svetu, ob tem pa je vse bolj prepoznaven tudi po svoji prozi.

Dela letošnjega Nobelovega nagrajenca za književnost so prevedena v več kot štirideset jezikov. Po navedbah STA je v slovenščino preveden njegov roman Melanholija I ter drame Ime, Punca na zofi in Noč poje pesmi svoje.

Jon Fosse je bil v otroštvu pripadnik Norveške evangeličansko-luteranska cerkve, vendar se je do leta 2012 izrekal za ateista, po letu 2012 pa se je pridružil Katoliški cerkvi.

Kdo je letošnji nobelovec za književnost?

Jon Olav Fosse se je rodil 29. septembra 1959 v mestu Haugesund na Norveškem. V starosti sedmih let je doživel hudo nesrečo, zaradi katere je bil blizu smrti, in ta izkušnja je pomembno vplivala na njegovo pisanje v odrasli dobi. Na Univerzi v Bergnu je študiral primerjalno književnost, pozneje pa je začel pisati v jeziku nynorsk, enem od dveh pisnih standardov sodobne norveščine. Njegov prvenec, roman Raudt, svart (Rdeče, črno), je izšel leta 1983, njegova prva igra Og aldri skal vi skiljast (In nikoli se ne bova ločila) je bila uprizorjena in objavljena leta 1994.

Kot izvemo na Wikipediji, se Fosse ukvarja tudi z glasbo in igra violino, v najstniških letih pa je ustvaril veliko lastnih besedil za glasbena dela. Z ženo, po rodu Slovakinjo, del leta preživi v Avstriji. V otroštvu je bil pripadnik Norveške evangeličansko-luteranska cerkve, vendar se je do leta 2012 izrekal za ateista. Po letu 2012 se je pridružil Katoliški cerkvi.

Nalaganje
Nazaj na vrh