Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Noč na Krasu mirnejša, požar na italijanski strani gasijo tudi slovenski gasilci

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 07. 2022 / 09:27
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Noč na Krasu mirnejša, požar na italijanski strani gasijo tudi slovenski gasilci
Na Krasu gori že več kot 10 dni. FOTO: FB Uprava RS za zaščito in reševanje

Noč na Krasu mirnejša, požar na italijanski strani gasijo tudi slovenski gasilci

Kljub temu, da je bilo na Krasu tudi ponoči več manjših aktivnih žarišč, jih je ekipa 47 gasilcev po besedah nočne vodje intervencije v štabu v Kostanjevici na Krasu Mitje Hrasta hitro nevtralizirala. Več skrbi povzroča požar na italijanski strani tik ob meji, ki ga pomagajo krotiti tudi slovenski gasilci.

Požar na italijanski strani pri Devetakih, na pobočju Brestovca, še ni pod nadzorom. Ogenj se je ponoči spustil do spodnje ceste, a na slovensko stran, kjer so bili naši gasilci v pripravljenosti, ga le ni zaneslo.

Evakuacija 25 družin

Ponoči se je ogenj ob pomoči vetra razširil v smeri Vrha in se nevarno približal vasi, zato so po poročanju Primorskih novic ob 3. uri evakuirali 25 družin, ki stanujejo najbližje gozdu. Varnostni organi so potrkali na vrata občanov, ki živijo v Cotičih in pri Devetakih, in jim veleli, naj zapustijo svoje domove. Sprejeli so jih v telovadnici v Sovodnjah.


Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka pogašen

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka v Občini Komen, ki je izbruhnil v sredo okrog 1. ure, je zajel območje približno 20 hektarjev, naselij pa k sreči ni ogrozil. Včeraj ga je gasilo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli so tudi stalno pomoč dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termo kamero. Dopoldne so ga gasilci uspešno ukrotili in pogasili.


Do torka, do 14. ure, je bilo za pomoč na Krasu zbranih 343.673 evrov s pomočjo SMS donacij in 108.359 evrov z nakazili na transakcijski račun Gasilske zveze Slovenije za pomoč gasilcem, ki so gasili na Krasu. Zbrani denar bo šel po zaključku zbiranja za nakup opreme, potrebne za gašenje požarov v naravi, in sicer sodelujočim društvom v intervenciji.

Roki za odvoz posekanega lesa so kratki

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je včeraj izdal odredbo o odvozu lesa, ki je bil interventno posekan na Krasu med ustvarjanjem požarnih presek. Ta večinoma leži ob poteh in naseljih, kar predstavlja veliko nevarnost za nadaljnje širjenje požara, je za Radio Slovenija pojasnil Miha Zupančič iz družbe Slovenski državni gozdovi, ki je poleg Zavoda za gozdove zadolžena za odvoz lesa: »V vsakem primeru dajemo prednost zasebnim lastnikom, da vsak pospravi na svojem sečišču svoj les, ampak ker so roki kratki, nekje do 1. avgusta, jih pozivamo, naj sporočijo, ali želijo sami pospraviti les, v nasprotnem primeru bomo to izvedli mi na njihov račun.«


Nalaganje
Nazaj na vrh