Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbruh novega požara v Komnu, nad Mirnom so ga gasilci zatrli

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 07. 2022 / 09:11
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbruh novega požara v Komnu, nad Mirnom so ga gasilci zatrli
FOTO: FB Uprava RS za zaščito in reševanje

Izbruh novega požara v Komnu, nad Mirnom so ga gasilci zatrli

Okoli 1. ure ponoči je izbruhnil nov požar na hribu Veliki Ovčjak, ki se ob vetru širi naprej proti Trstelju oziroma predelu Železih vrat, so sporočili z republiške uprave za zaščito in reševanje, zjutraj pa so se gasilci spopadli še z novim žariščem nad Mirnom, ki so ga zatrli. Zjutraj je sicer na Krasu deževalo, in sicer nekoliko močneje kot včeraj.

Po poročanju vodje intervencije je na terenu že več kot 180 gasilcev s 60 vozili iz Kraške gasilske zveze, GZ Ilirska Bistrica, GZ Postojna, GZ Vipava, GZ Ajdovščina in Goriške gasilske zveze. Območje je s termo kamero že preletel policijski helikopter, zdaj pa sta v zraku tudi že dva za gašenje iz zraka.

Enote imajo požar pod nadzorom na južnem in zahodnem delu Velikega Ovčnjaka, proti severu in vzhodu pobočja pa so mislili poskusiti s kontra požarom, s katerim so želeli preprečili širitev požara na območja listnatega gozda, a so to zamisel opustili zaradi neprimernih razmer. »Ne upamo si tega narediti, proti vrhu so tudi vrtinci, tako da smo ta ukrep odmislili in ga gotovo ne bomo uporabili,« je za STA povedal vodja intervencije Blaž Turk.

Komenski župan Erik Modic pa je medtem dejal, da indici kažejo, da bi lahko bil požar posledica načrtnega požiga.

Novo zarišče nad Mirnom gasilci hitro zatrli

Nekaj po 5. uri pa so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom, je pojasnil nočni vodja intervencije Uroš Kemper. Na to območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in nadzirale veliko požarišče. Gasilci so ga s pomočjo helikopterja uspeli zatreti.

Ponoči na terenu 143 gasilcev

Ponoči je na požarišču ostalo 58 gasilcev, v torek pa se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. Na različnih krajih so se še vedno pojavljala posamezna majhna žarišča, gasilci pa so bili zaradi premalo padavin ter kasnejšega vetra v nenehni pripravljenosti.

Požar pri Kobaridu pogašen

V torek zvečer pa so zaključili gašenje požara na pobočju Matajurja nad Starim selom pri Kobaridu. Po besedah poveljnik štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Kobarid Aleksandra Vončine sta helikopterja zvečer odletela nazaj na Brnik, danes do poldneva pa so pustili le še bazene, kjer sta polnila košare z vodo, saj je požar pogašen.


Nalaganje
Nazaj na vrh