Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Krasu pošiljka dežja skromna, v Slovensko Istro pripeljali vodo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 07. 2022 / 13:16
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2022 / 13:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Krasu pošiljka dežja skromna, v Slovensko Istro pripeljali vodo
Okrog četrte ure zjutraj je območje Krasa prešla fronta z dežjem. FOTO: FB Uprava RS za zaščito in reševanje

Na Krasu pošiljka dežja skromna, v Slovensko Istro pripeljali vodo

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Na goriškem Krasu je začelo deževati, a je bila količina padavin majhna. Težko pričakovane cisterne Slovenske vojske in gasilcev pa so Rižanskemu vodovodu oziroma vodarni v Cepkih pri Dekanih dopoldne pripeljale prvo vodo iz Unice.

Po podatkih regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko je danes na požarišču 143 gasilcev iz štirih gasilskih regij, in sicer iz prve ljubljanske, gorenjske, dolenjske in severno-primorske regije. Zaradi manjših žarišč na požarišču trenutno pregledujejo predvsem območje nad Mohorini v občini Renče Vogrsko, kjer se približno 200 metrov nad cesto močno kadi. V zraku je bil danes tudi že vojaški helikopter, je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba Civilne zaščite.

Zgorelo že približno 4000 hektarov veliko območje

Gasilci se že dvanajsti dan bojujejo s požari na goriškem Krasu, kjer je doslej zgorelo že okrog 4000 hektarov veliko območje predvsem borovega gozda in podrasti. Pri gašenju je doslej je pri gašenju posredovali več kot 10.000 gasilcev in 2500 različnih prostovoljcev in članov drugih strokovnih služb.

Ponoči kar nekaj dela

Gasilci na goriškem Krasu so imeli tudi ponoči kar nekaj dela, saj so se nenehno prebujala posamezna požarišča. Posredovati so morali na zahodnem delu med Novo vasjo in Hudim Logom ter na Trstelju, kjer pa se je vse dogajalo znotraj požarišča, je nočno dogajanje povzel nočni vodja intervencije Dani Boltar. Sicer pa je bilo ponoči na terenu dejavnih 139 gasilcev iz belokranjske gasilske regije ter v štabnem delu 10 gasilcev iz Gasilske zveze Nova Gorica - Šempeter.

Strela zanetila požar

Okoli 4. ure zjutraj je strela med nevihto zanetila požar na območju Matajurja. Gori na zelo strmem in neprehodnem terenu, je za STA povedal poveljnik štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Kobarid Aleksander Vončina. Po 10. uri je na kraj požara prišel vojaški helikopter, tako da je požar že pod nadzorom.

Zagotavljanje vode za Slovensko Istro

V slovensko Istro so danes prispele prve cisterne vode iz reke Unice. Črpališče pod gradom Haasberg sta včeraj vzpostavili in preizkusili celjska enota za prečrpavanje velikih količin vode in jamarska reševalna služba. Testno vožnjo do rezervoarja Rižanskega vodovoda je zagotovila Slovenska vojska.

»Črpanje vode iz reke Unice izvaja enota za prečrpavanje vode Celje (HCP), transport pa omogočajo štiri gasilske avtocisterne in štiri cisterne Slovenske vojske. Surova voda je prepeljana do Rižanskega vodovoda Koper, kjer sodelujejo lokalne gasilske enote in civilna zaščita primorske regije pri prečrpavanju vode v rezervoar,« so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.


Nalaganje
Nazaj na vrh