Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofi in duhovniki izražajo bližino z vsemi, ki sodelujejo pri gašenju požara na Krasu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 07. 2022 / 15:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2022 / 16:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofi in duhovniki izražajo bližino z vsemi, ki sodelujejo pri gašenju požara na Krasu
FOTO: FB Uprava RS za zaščito in reševanje

Škofi in duhovniki izražajo bližino z vsemi, ki sodelujejo pri gašenju požara na Krasu

Srčnost, pogum in pripravljenost pomagati. To so le nekatere odlike tistih mož in žena, ki na različne načine pomagajo pri tej naravni nesreči, ki na Krasu spreminja podobo tamkajšnje krajine. Še enkrat več se kaže, da je gasilstvo eno tistih področij v Sloveniji, ki nas združuje in povezuje ter nas navdaja z upanjem, da solidarnost še živi med nami. V dobrem tednu je požar na goriškem Krasu gasilo že več kot 10.000 prostovoljnih in poklicnih gasilcev.

Tudi slovenski škofi in duhovniki se zavedajo, da gasilci in številni drugi opravljajo dragoceno in požrtvovalno delo, ko se borijo z ognjenimi zublji. Ob tem se poleg njih številni verniki v molitvah in prošnjah priporočajo sv. Florjanu, zavetniku pred požari in poplavami.

Naj Bog okrepi »vaše telesne in duševne moči«

Generalni vikar Škofije Koper Slavko Rebec je na spletni strani škofije zapisal, da v imenu celotne škofije in imenu škofa Bizjaka izraža »duhovno bližino vsem, ki živite na območju velikega požara in vsem, ki sodelujete pri gašenju ali drugače pomagate ob tej nesreči. Tistim, ki ste v operativi se zahvaljujem za požrtvovalnost in prizadevnost ter prosim Boga, naj okrepi vaše telesne in duševne moči«.

Sv. Florjan, zavetnik gasilcev, goduje 4. maja. FOTO: Wikipedia

Tolažba in pogum

»Tistim, ki reševanje načrtujete in sprejemate odločitve naj Sveti Duh navdihne prodoren uvid v situacijo, dobro presojo in prave odločitve. Prebivalcem prizadetega območja naj Bog daje notranjo tolažbo, pogum, voljo in iznajdljivost, pa tudi potrebno previdnost pri ravnanju. Sveti Florijan – prosi za nas,« je svoj zapis zaključil Rebec.

V dobrem tednu dni je požar na goriškem Krasu gasilo že več kot 10.000 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Pri delu jim je pomagalo 1200 pripadnikov različnih podpornih enot.

Maša za gasilce in prošnja za dež

Podobno kot Rebec je tudi župnik Jože Plut iz Župnije Polica prek Facebooka spomnil, da ko se zahvaljujemo gasilkam in gasilcem in vsem drugim pri gašenju požara, jih izročamo tudi v varstvo sv. Florjanu. Na Župniji Polica so imeli skupaj s kolesarji sv. Jakoba po Jakobovi poti tudi mašo za gasilce in vse, ki gasijo požar, ter za dež.

Bog je gospodar vsega stvarstva

Na družbenem omrežju Facebook je svojo bližino z vsemi, ki sodelujejo pri nesreči, izrazil tudi frančiškan p. Bogdan Rus, ki je med drugim zapisal, da Bogu pripadajo vse stvari.

»Ti gospoduješ zemlji, zraku, vodi, ognju ... /// ... Bog, ki gospoduješ vetru in plamenom – ugasni ogenj, ki vklepa zemlji, skupnosti in domove. Varuj tiste, ki morajo bežati zaradi požara, daj jim varno okolje.«





Kupi v trgovini

Kip sv. Florijan 39 cm
Svetniki
79,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh