Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gasilci uspešni, gibanje po terenu še ni varno

Za vas pišejo:
Blaž Čermelj, Marko Mesojedec
Objava: 25. 07. 2022 / 10:03
Oznake: Nesreča
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2022 / 18:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gasilci uspešni, gibanje po terenu še ni varno
Požar je uničil površino v velikosti manjših slovenskih občin. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Gasilci uspešni, gibanje po terenu še ni varno

Na Krasu je še vedno aktivnih nekaj manjših, a razdrobljenih žarišč, zato dela za gasilce in druge, ki sodelujejo pri gašenju, še ni konec. Čez dan je na intervenciji sodelovalo skupaj 595 gasilcev, pripadnikov Slovenske vojske, Policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa Slovenije, zračnih sil, enota za hitre intervencije, Zavoda za gozdove Sežana in pripadniki Slovenskih državnih gozdov. V devetih dneh je na terenu sodelovalo približno 10.000 gasilcev iz celotne Slovenije ter 1250 pripadnikov podpornih enot. Danes je za nočno izmeno predvidenih 110 gasilcev.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač, so nekateri v minulih devetih dneh na teren prišli večkrat. Slovenska vojska, ki je zagotavljala ogromno podporo pri gašenju je dnevno uporabljala tri do štiri letalnike in helikopter za menjavo posadk.

Odvrgli več kot dva milijona litrov vode

Naredili so 224 ur naletov in več kot 2000 ciklov, to pomeni zajem in odmet vode, kar predstavlja 30 ur dnevno. V vsem tem času so odvrgli več kot dva milijona litrov vode, je povedala podpolkovnica Nina Raduha.

Poziv ljudem, naj ne hodijo na Kras

Po dolgem času je bila minula noč na goriškem Krasu razmeroma mirna, saj je požar, ki se je na območju razplamtel že pred več kot enim tednom, pod nadzorom. Na terenu je bilo ponoči nekaj več kot 700 gasilcev, ki so skrbno nadzirali morebitna nova žarišča. Civilna zaščita pa kljub umirjanju situacije prosi ljudi, naj ne hodijo na Kras, saj s tem ovirajo delo gasilcev. V primerjavi s preteklimi nočmi je bilo danes na Krasu razmeroma mirno. Ponoči se je sicer pojavilo nekaj manjših žarišč, vendar so gasilci razmere na terenu popolnoma obvladovali.

"Delalo se je predvsem na čiščenju in zalivanju roba požarišča, največ na severnem delu, kjer je še nekaj vžigov. Večjega dela z vžigi pa ni bilo," je nočne aktivnosti gasilcev za Radio Slovenija povzel operativni vodja nočne izmene Andrej Ponikvar. Toda ker gre v večji meri za podtalni požar, nastanka novih izbruhov nikakor ni mogoče izključiti. Zato nevarnosti, da bi se požar začel ponovno širiti, še ni konec.

Izjemna nedeljska akcija gasilcev

Za današnje veliko bolj umirjeno stanje je v veliki meri zaslužna koordinirana nedeljska akcija skoraj 1500 gasilcev iz vse Slovenije, ob kateri je sodelovalo še 260 gozdnih delavcev, 144 pripadnikov Slovenske vojske ter več kot sto pripadnikov civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa, Darsa in drugih služb.

Zaradi velike ogroženosti moštev na tleh zaradi množice ostankov bomb iz prve svetovne vojne je bila neprecenljiva tudi pomoč iz zraka. Pri gašenju so včeraj sodelovale helikopterske enote iz Slovenije, Avstrije, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. Prelet nad požariščem sta opravili tudi Romunski vojaški letali spartan.

Zdaj ni čas za izlet

Največji požar v zgodovini Slovenije, v katerem je zgorelo kar za 35 kvadratnih kilometrov bolj ali manj zaraščenih kraških površin, je seveda izjemno zanimiv za radovedneže z različnih koncev države. Toda kot opozarjajo v civilni zaščiti, pokrajina, kot je v Sloveniji še nismo videli, ni prostor za izlete in oglede. Zato opozarjajo ljudi, naj ne hodijo po nepotrebnem na ta del Krasa. Na terenu je namreč še več sto gasilcev in pripadnikov drugih služb, ki jih gost promet po ozkih lokalnih cestah močno ovira. Prav tako pa za obiskovalce veliko nevarnost predstavljajo tudi ožgana drevesa, ki se jim lahko zrušijo na glavo, in neeksplodirani ostanki iz prve svetovne vojne. Le ti so zaradi visokih temperatur, ki so jim bili izpostavljeni izjemno nevarni in lahko pride do njihove detonacije brez predhodnega opozorila.Razmere na terenu si je med drugim ogledal tudi premier Robert Golob. FOTO: Tanja Fajon/Twitter

Kras čaka na padavine

Na Krasu je po podatkih vodje izmene Sebastjana Kozarja trenutno 240 gasilcev. Le tem največ težav povzročata žarišči na hribu Kremenjak in na severni strani Trstelja. Še eno žarišče pa je v bližini vasi Novelo. Vendar pa so razmere v tem trenutki tako dobre, da so se lahko domov vrnile vse tuje sile, ki so pomagale gasiti požar v preteklih dneh.

Obsežen požar bodo do konca lahko pogasile šele izdatne padavine. Prve so na tem območju napovedane že za jutri. Če pa te ne bodo dovolj izdatne, bo požarišče najverjetneje potrebno skrbno nadzirati vse do takrat.

Zaradi izjemne suše na celotnem Primorskem še vedno velja zelo velika požarna ogroženost, velika nevarnost požarov pa je razglašena tudi za vsa preostala območja Slovenije.


Nalaganje
Nazaj na vrh