Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nočni obisk

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 05. 08. 2022 / 07:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 07:29
Nočni obisk
FOTO: Ivan Esenko

Nočni obisk

Živalska druščina, s katero si delimo dom, in bližnja okolica doma je pestra. Srne v sadovnjaku, lisica, ki vsakodnevno koplje v kompostniku, ptice vseh vrst, ki pri nas gnezdijo ali obiskujejo krmilnico, ježi, ki se ponoči klatijo okoli vogalov.

Pa še krastača, ki jo vsak večer presenetim vedno na istem mestu ob istem času, vse to pri nas že dolgo ni posebnost, temveč normalno stanje. O množici opraševalcev, ki sva jih z ženo privabila s prijaznimi nasaditvami okrasnih rastlin in sadja, in obzirni košnji na tem mestu sploh ne bi govoril. Poznamo pa tudi zaprisežene ponočnjake, bitja, ki so noč in beli dan obrnila na glavo. Medtem ko mi spimo spanje pravičnega, ta bitja zaživijo in se ukvarjajo s svojimi vsakodnevnimi, ali bolje povedano vsakonočnimi opravili.

Poleti je okno spalnice odprto na stežaj, kar pride včasih prav tudi netopirjem, ki se radi spreletijo pod stropom, zakrožijo okoli vogalov in po kratkem preletu zapustijo prostor. Med netopirji, kar 32 vrst jih potrjeno živi v Sloveniji, sem jih v bližnji okolici doma ali kar v njem prepoznal kar nekaj, ki sem jih v preteklosti že predstavil v tej rubriki. Ko me je pred nekaj nočmi prebudilo netopirjevo prhutanje nad glavo, sem vstal in zaprl okno, da mi ne...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh