Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nočni vlom v stiško baziliko

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 29. 07. 2023 / 14:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2023 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nočni vlom v stiško baziliko
Bazilika Žalostne Matere Božje v Stični. FOTO: sticna.si

Nočni vlom v stiško baziliko

Na uredništvo spletne Družine smo prejeli neuradno informacijo, da je bilo v noči s petka na soboto vlomljeno v stiško baziliko.

Informacijo smo preverili pri stiškem župniku p. Branku Petauerju: žal se je izkazalo, da je resnična.

Kot je povedal v pogovoru za naše uredništvo, je okoli petnajst minut čez četrto uro zjutraj prišel k molitvam v baziliko in opazil, da brevir ne stoji na pravem mestu. Čeprav se mu je to zdelo nenavadno, se sprva ni vznemiril, brevir je pospravil na svoje mesto in v tišini molil. Ko pa se mu je pridružil še mežnar, br. Alojzij, je ta opazil, da je v zakristiji vse razmetano in je takoj pomislil na vlom.

Vlomilca sta odnesla drobiž, ki ga v baziliki zbirajo za svečke, vsega skupaj nekaj deset evrov.

Po besedah p. Branka so bili v zakristiji odprti vsi predali, prav tako vratca v omarico, kjer hranijo kelihe; trezorček iz omare je bil prevrnjen na tla, misali so bili razmetani s polic. Vlomilca sta v zakristiji vzela tudi ključe, s katerimi sta v baziliki odprla vse nabiralnike. Odnesla sta drobiž, ki ga v baziliki zbirajo za svečke, vsega skupaj nekaj deset evrov.


Kriminalisti beležijo vrsto vlomov

Po podatkih kriminalistov, ki so si ogledali prizorišče vloma, je bil davišnji že deseti v zadnjih dveh ali treh tednih v grosupeljskem okolišu. Storilci iščejo zgolj denar. Isto noč je bilo vlomljeno tudi v Šentpavlu pri Šentvidu in v Zagradcu. Storilca sta pustila nekaj sledi, ki jih policija še raziskuje.

P. Branko opozarja, naj duhovniki ves denar, ki ga zberejo v cerkvah, takoj umaknejo na varno in naj ga ne puščajo v cerkvi, zakristiji ali župnišču.

Na podlagi varnostnih kamer v stiški baziliki je bilo mogoče razbrati, da sta storilca v svetišče vlomila ob 3:21, odšla pa ob 3:45. Sodeč po posnetku gre za mlajša moška, opremljena sta bila s kapucama, maskama, rokavicami in pajserjem. Z orodjem sta odprla glavna vrata v baziliko, prav tako tudi vrata v zakristijo, oboja so potrebna temeljitega popravila.

P. Branko opozarja, naj duhovniki ves denar, ki ga zberejo v cerkvah, takoj umaknejo na varno in naj ga ne puščajo v cerkvi, zakristiji ali župnišču.

Kupi v trgovini

Razprodano
Samostan Stična
Monografije
31,55€
Nalaganje
Nazaj na vrh