Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nocoj bo na sv. Jakobu nad Medvodami spet slovesno

Za vas piše:
M. P.
Objava: 26. 12. 2023 / 04:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.12.2023 / 18:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nocoj bo na sv. Jakobu nad Medvodami spet slovesno
S plebiscitom, ki ga proslavljamo 26. decembra, se je pričela slovenska osamosvojitev. FOTO: Tatjana Splichal

Nocoj bo na sv. Jakobu nad Medvodami spet slovesno

Že 33-ič bo pri sv. Jakobu nad Medvodami potekala slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

V cerkvi sv. Jakoba bo ob 18. uri mašo za domovino daroval predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Saje. Potem pa bo na osvetljenem prostoru pred cerkvijo potekala prireditev s kulturnim programom. 

Slavnostni govornik bo dr. Valentin Inzko, diplomat in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, prisotne pa bo nagovoril tudi župan občine Medvode, Nejc Smole. V kulturnem programu bodo sodelovali Škofjeloški oktet, Robert Malovrh, Anica Horvat, Maša Demšar in Dane Jemc ter Nataša Predalič.

Kako se je začela tradicija spominjanja plebiscita?

Prireditev v počastitev plebiscita izvira iz leta 1990, ko so se v nedeljo, 23. decembra, na dan plebiscita, stalni obiskovalci cerkvice sv. Jakoba nad Medvodami odločili, da rezultate plebiscita pričakajo prav pri tej cerkvici z razgledom daleč naokrog. 

Ko se je razvedelo, da se jim utegne pridružiti tudi Vlada republike Slovenije s predsednikom, se je število čakajočih povečalo v pravo množico. Bilo je zelo slabo vreme. Naletaval je sneg z vetrom, pota so bila ledena, blatna, spolzka. Del množice se je umaknil v notranjost cerkve, prepeval božične in domoljubne pesmi ter molil za uspeh glasovanja. Malo čez polnoč so dočakali pričakovano. 

"Hkrati smo po radiu izvedeli neuradne rezultate in razigranim ljudem so se naravnost iz Cankarjevega doma pridružili predsednik vlade g. Lojze Peterle z več ministri. Navdušenje je doseglo vrhunec. Sledili so pozdravi s cvetjem, spontano prepevanje, govora g. Peterleta in g. Pučnika. Zunanji minister g. Rupel je z visoko dvignjeno roko pokazal, kakšen naj bi bil pravi potni list Republike Slovenije. Bil je to nepozaben vrhunec dneva, poln pričakovanj, ponosa, zanosa in domoljubja," so zapisali na spletni strani.

Dogodek vse od prvih leti organizira poseben organizacijski odbor Sv. Jakob 1990, ki mu zadnja leta pomagajo Občina Medvode, JZ Sotočje Medvode in TV Medvode.  

Nalaganje
Nazaj na vrh